Validebağ Korusu'na yasal soruşturma başlatılması isteniyor!
Validebağ Korusu'na yapılması planlanan otopark inşaatının ardından Adile Sultan Kasrı’na da izinsiz mermer döşendiği ortaya çıktı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yasal soruşturma başlatılmasını istedi.
Validebağ Korusu'na yapılması planlanan otopark inşaatının ardından Adile Sultan Kasrı’na da izinsiz mermer döşendiği ortaya çıktı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yasal soruşturma başlatılmasını istedi.
Validebağ Korusu'nda hareketlilik başladı! Detaylar için tıklayın!
İstanbul Üsküdar’da bulunan Adile Sultan Kasrı'nın da içinde bulunduğu 350 dönümlük korulukta otopark inşaatı için Validebağ Gönüllüleri’nin suç duyurusu ses getirdi. Otopark inşaatı için getirilen kalıp ve demir hasırlar depolara kaldırıldı.
Validebağ Gönüllüleri’nin girişiminin ardından Adille Sultan Kasrı çevresinde 2014 yılı başlarında yapılan kot yükseltme ve mermer döşeme çalışmalarıyla ilgili İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından bir karar yayınlandı. Kararda izin alınmadan yapılan çalışmalarla ilgili yetkililer hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65. maddesine göre soruşturma açılması istendi.
1999’DA SİT ALANI OLDU
1999 yılında sit alanı ilan edilen ve içinde Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü gibi birinci dereceden korunmaya değer binaların bulunduğu Validebağ Koruluğunun otopark yapılmak istenmesiyle gündeme gelmişti. Çevre sakinleri yapılmak istenen otopark inşaatına karşı tepki göstererek suç duyurusunda bulunmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olan korulukla ilgili otopark inşaatı durduruldu.
40 SANTİM BETON DÖKTÜLER
Koruluk içinde bulunan Adile Sultan Kasrı bahçesindeki ağaçların çevre düzenlemesi adı altında kesildiğini söyleyen Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, "Ağaçları mermerlerin arasına hapsettiler. Döktükleri betonla zemin 40 santim yükseldi. Yağmur yağdığında kasrın içini su basacak seviyeye geldi.
Bunu yapmalarındaki amaç Adile Sulta Kasrı'nın bahçesinde daha rahat düğün yapmaları. Oysa burası birinci dereceden doğal sit alanı olduğuna dair 16 Temmuz 1999'da alınan karar var. Bırakın yapılaşmayı bir çivi bile çakamazsınız" dedi.
Bugün