Toki

Van Erciş'te 500 konteynerlik Hürriyet Mahallesi kuruldu!

Yerleşim merkezindeki tüm eksiklerin giderilmesi için yetkililer, olağanüstü bir çabayla çalışıyor

Van"da depremde yaşadıkları kayıpların acısı çok tazeyken, bir de hava koşullarıyla savaşmak zorunda vatandaşlar için 500 konteynerlik Hürriyet Mahallesi kuruldu.

Her tarafta hummalı bir çalışma. Bir ekip TIR"lardan konteynerleri indirip monte ediyor, bir ekip kamyonlarla yatak taşıyor, bir ekip elektrik, su tesisatını kontrol ediyor, bir diğer ekip ise eşyaları yerleştiriyor. Van depreminde en ağır hasarı alan Erciş"te yeni bir hayat başlıyor: Konteyner hayat. Burası Türk Kızılay"ı Umutkent Yerleşkesi. Hürriyet Gazetesi"nin yürüttüğü kampanyada elde edilen bağışlarla yapımına başlanan kentin 500 konteynerlik ilk mahallesi, sakinlerine kavuştu. Hürriyet Mahallesi, yaklaşık 2 bin 500 kişinin yeni posta adresi oldu. 5 mahalle olarak planlanan yerleşim merkezinin nüfusu, yeni yılın ilk haftalarında neredeyse bir ilçe nüfusuna ulaşacak. Umutkent yeni yılda 10 bin afetzedeye umut olacak. Umutkent, Erciş"in merkezinde, eskiden askeri kışla olan 200 dönümlük arazi üzerine kuruldu. 100. Yıl Üniversitesi, Anadolu Öğretmen Okulu, Kız Meslek Lisesi ve öğrenci yurdu ile çevrili yerleşkenin bir yüzü de Sağlık Bakanlığı"nın inşaatına başladığı 150 yatak kapasiteli hastaneye bakıyor. Yerleşke, 20"si Hürriyet Mahallesi"ne ait 93 sokaktan oluşuyor. Hürriyet Mahallesi"nin ardından, Avrupa Birliği"nin ayırdığı fonla yapımına başlanan 950 konteynerlik Avrupa Birliği Mahallesi, ardından da Philip Morris, Türk Hemotoloji Derneği gibi bağışçıların konteyner evlerinden oluşacak şžefkat ve Hayat mahalleleri hizmete girecek. Kent daha önce kurulan 90 konteynerlik Öğretmenler Mahallesi"yle bütünleşiyor.

çok hızlı çalıştık

Erciş"teki yeni heyecana, Türk Kızılay"ı Van Koordinatörü Seher Kuş ve Hürriyet Mahallesi projesinin Erciş ayağını yürüten Hürriyet Gazetesi Ankara İdari Koordinatörü Barbaros Muratoğlu ile tanık oluyoruz. Kızılay"ın Erciş Konteyner Kurulum Ekibi Başkanı Günhan Aygün, bugüne nasıl gelindiğini anlatıyor:

œBu alan geldiğimizde hafriyat alanıydı. Önce çukurlar dolduruldu. Alan düzlenince TOKİ ile birlikte altyapı çalışmalarına başladık. Kanalizasyon boruları, temiz su boruları döşendi. Elektrik hatları çekildi. 1 Aralık"ta Hürriyet evlerinin ilk konteyneri geldi. Müthiş bir heyecan, TIR"ları görünce ellerimiz titredi resmen. Soğuk ve kış şartlarında çadırlarda yaşayan insanların görüntüleri gözünüzün önüne gelince daha bir istekle, daha bir hızlı çalışıyorsunuz. Tek derdimiz onları bir an önce sıcak yuvalarına yerleştirmekti. Arkadaşlarım 2-3 saat uykuyla çalıştılar. TIR"lar boşaltılmadan kimse başını yastığa koymadı.

120 kişilik ekip

2 çocuğu ve 86 yaşındaki babasını Ankara"da bırakarak 2 aydır mesaisini Van"da geçiren Kızılay"ın Van Koordinatörü Seher Kuş destekliyor Aygün"ü: œVan"da 120 kişilik profesyonel ekibimiz var. Hepsi gecesini gündüzüne katarak çalıştı. Hayat normale dönmeden, buradaki vatandaşlarımız kalıcı konutlarına taşınmadan boşaltmayacağız burayı.

21 metrekarede her ihtiyaç karşılandı

Kente ilk taşınan Baran Ailesi"nin evinde alıyoruz soluğu. Bir apartmanın 2"nci katındaki kiralık evleri moloz yığınına dönmüş depremde. Dışarısı sıfırın altında 3 derece olduğundan, bizi ilk etkileyen evin sıcaklığı oluyor. Girişteki küçük hol, sağlı sollu 2 odaya açılıyor. Odaların biri Amerikan mutfaklı. Ailenin 3 küçük çocuğu bu odada kalıyor. Diğer oda ebeveyn yatak odası. Anne Saliha Baran, 21 metrekarelik yeni evini anlatırken tuvalet ve banyonun evin içinde olmasının önemine vurgu yapıyor. Küçük bir mutfak dolabı, eviye ve mini buzdolabının olduğu odaya bir kanepe yerleştirilmiş. Ortada bir plastik masa ve tabureler. Taban halısının altına yerleştirilen keçeden perdesine, çamaşır leğenine kadar evin her şeyi düşünülmüş. Tencere, tava, kaşık çatal gibi mutfak malzemeleri de dahil. Isınma, ocak ve termosifon elektrikli. Suyun donmaması için su boruları özel yalıtımla kaplanmış.

İlk sokak adı  konuldu

Hürriyet Mahallesi"nin ilk sokak tabelası da biz oradayken çakıldı: şževket Sabancı Sokağı. 20 sokaktan oluşan mahalleye sokak isimlerini bağışçılar koyacak. Hürriyet Evleri sakinleri, depremde tamamen evleri yıkılan ya da aile fertlerinden birini kaybedenlerden oluşuyor.

Kentin emlakçısı

Yanımızdan ellerinde yüzlerce anahtar ile 2 genç Kızılay"cı geçiyor. Kızılay"ın Van Koordinatörü Seher Kuş, œBunlar kentimizin emlakçıları diye takılıyor. Kente yeni gelenlerin ilk uğrak yeri bu gençler oluyor. Afetzedeler yeni evlerine bu gençlerin refakatinde giriyorlar.

Kültür merkezi de var

2 bin konteyner evden oluşacak Umutkent projesinde sosyal tesisler de unutulmamış. Birini, Kültür Bakanlığı"nın bağışladığı 1200 kişi kapasiteli 2 çadır kültür merkezi haline getirilmiş. Tiyatro, sinema gösterimlerinin yapılacağı merkezde başta Ercişli Emrah olmak üzere yöresel şıklar da konser verecek. 3.5 dönümlük bir alana ise spor salonu düşünülüyor. Kaymakamlık tarafından da bir mescit inşa ediliyor. çocuk parklarının kurulumu için ise bahar ayları bekleniyor.

Vatandaş mutlu ama ihtiyaçlar bitmedi

Hürriyet Gazetesi"nin başlattığı yardım kampanyası ile kurulan Erciş ilçesindeki Hürriyet Mahallesi konusunda Vali Münir Karaloğlu, Hürriyet Gazetesi ailesine ve kampanyayı yürütenlere teşekkür etti. Vali Karaloğlu, bu kampanyanın Türkiye"de başarıyla sonuçlanan ve sonuçları da ortada olan bir çalışma olduğunu belirterek, œBuradaki vatandaşlarımız mutlu. Yapılan bu çalışmadan dolayı da müteşekkirler. Tefrişatla ilgili küçük sorunlar var. Bu aşamadan sonra bu konuyla ilgili gelecek olan yardımlar bizleri daha çok mutlu edecektir dedi.

Nakdi yardım isteği

Vali Karaloğlu, bundan sonra yapılacak olan yardımların da ayni değil nakdi olmasını istedi. Vali Karaloğlu, Van esnafının zor durumda olduğunu, yardımların nakdi olarak yapılması durumunda, buradaki esnafın bundan faydalanacağını söyledi.

şžehriban Oğhan / HÜRRİYET