Turizm

O ilde İranlı turistler ekonomiye can veriyor

Yaz sezonunun sonuna doğru yaklaşırken özellikle tatil yörelerinde hareketlilik artıyor. Kur etkisi ve Türkiye’deki hızlı enflasyon artışı nedeniyle yabancı turist daha cazip hale geliyor. Ama turizm denince akla hemen Ege, Akdeniz gelmesin Van’da İranlı turistler ekonomiye can veriyor.Van esnafı da bu sayede kısmen de olsa ekonomik açıdan rahatladıklarını söylüyor

Gazete Duvar’dan Kadir Cesur’un haberine göre; İran’da aşure ayı dolayısıyla başlayan 3 günlük resmî tatil ile Van’ın caddeleri İranlı turistlerle doluyor. Van esnafı da bu sayede kısmen de olsa ekonomik açıdan rahatladıklarını söylüyor.

İranlı turistler, genelde tekstil ve kozmetik alışverişi yapıyor.

TL, RİYAL KARŞISINDA DAHA DEĞERLİ

Türk Lirası ile İran Riyali (Tümen) karşılaştırıldığında TL daha değerli. Güncel kura göre, 1 lira, 2 bin 350 İran riyaline karşılık geliyor.

Dolar bazında ise İran’da asgari ücret, 157,7 dolara denk gelirken, Türkiye’de bu rakam 306 dolar civarında.

HEM ALIŞVERİŞ HEM TİCARET

Buna rağmen birçok İranlı, hem tatil hem de alışveriş için Van’ı tercih ediyor. Alışveriş merkezlerinde uzun kuyruklar oluşturan İranlı turistler, özellikle giyim ve makyaj malzemesi satın alıyor. Giyim alışverişini çoğu zaman toptan yapan İranlılar, geri döndüklerinde ise bazı kıyafetleri sattıklarını anlatıyor.

İranlı Turist Rezza Mohammedzadeh, Türkiye’ye her gelişinde özellikle kadın ve çocuk kıyafetleri aldığını ve dönüşte bunları İran’da sattığını anlatıyor. Mohammedzadeh İran’daki tekstil ürünlerinin Çin malı olduğu için tercih edilmediğini ama Türkiye’den giden ürünlerin daha kıymetli olduğunu söylüyor.

OTELLER DOLDU, PEKİ VAN NEDEN TERCİH EDİLİYOR?

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe kentteki bu canlılığın ile önemli bir ekonomik katma değer sağladığını dile getirdi. “Eğer İranlılar olmasaydı Van perişan olurdu. Van’ın esnafı sadece İran pazarı sayesinde hayatını idame ediyor” diyen Özgökçe, İranlıların Van’ı tercih etme nedenini de şöyle açıkladı: Birincisi gastronomi, ikinci neden eğlence ve üçüncüsü de alışveriş. Özgökçe’ye İranlı turistler ortalama kişi başı 1000 dolar para bırakıyor.

Günlük ortalama Van’a gelen İranlı turist sayısı ise 3 bin olarak tahmin ediliyor, bu turistlerin de yine Van’da ortalama 3 gün konakladıkları belirtiliyor.

Özgökçe’ye göre, geçtiğimiz yıllarda da İranlı turistler ile geliyordu ancak bu yıl sayı çok daha fazla.

Van’ın şehir merkezinde bulunan çok sayıdaki otel de İranlı turistlerle dolmuş durumda. Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, İranlı turistlerin Van’ı daha çok sınıra yakın oluşu ve konaklama ücretlerinin uygun oluşu sebebiyle tercih ettiklerini söylüyor. Yüksel Haziran ayından bu yana otellerdeki doluluk oranının yüzde 90 civarında olduğuna dikkat çekiyor.

https://emlakkulisi.com/antalyaya-en-fazla-turist-almanyadan-gelmis

https://emlakkulisi.com/binlerce-lira-odemislerdi-bodrumda-yuzlerce-turist-sokakta-kaldi

https://emlakkulisi.com/bahama-bayrakli-dev-kruvaziyer-bodrum-limanina-yanasti-iste-icinde-buluna-turist-sayisi