29 / 04 / 2024

Van Urartu Müzesi’nin çalışmaları tamamlandı!

Van Urartu Müzesi’nin çalışmaları tamamlandı!

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de meydana gelen iki ayrı depremde kent merkezindeki müze binasının hasar görmesi üzerine, Van Kalesi’nin Kuzey kısmında inşasına başlanılan Van Urartu Müzesi’ndeki çalışmalar bitti.



Van Kalesi’nin kuzeyinde, Abdurrahman Gazi Türbesi’nin karşısında inşasına tamamlanan Urartu Müzesi, 12 bin 300 metrekare kapalı, toplam 52 bin metrekare alana yapılıyor. Emin Müteahhitlik firması pilot yükleniciliği tarafından 10 ay önce çevre düzenleme yapımına başlanılan ve yıl sonu hizmete açılması planlanan dünyanın ilk Urartu Müzesi yetkililere teslim edilmesi bekleniyor. 12 bin 500 metrekare kapalı alan olmak üzere, toplamda 52 bin metrekare alana sahip ve tamamlanması halinde Urartulara ait 90 bin tarihi eser ve varlığın sergilenmesine imkân sağlayacağını belirten firma yetkilisi Mehmet Emin Bülbül, “Halka hizmet, hakka hizmet’ anlayışı çerçevesinde yapımını üstlendiğimiz Van Urartu Müzesi projesini tamamlamış olmanın gururunu yaşamaktayız. Projenin tamamlanmasıyla beraber Urartulara 300 yıl başkent olmuş Van (Tuşba), barındırdığı çok önemli Urartu yapılarıyla ve kültürel varlıklarıyla adeta tarihin bir yansıması olacak ayrıca hem Van’ın, hem bölgenin ve Türkiye’nin kültür hayatına çok önemli katkı sunacaktır. Açık sergi alanlarıyla, Van Kalesinin eteğinde, Van Kalesi ile uyumlu onu gölgelemeyecek bir mimari tarzda inşa edilen müzenin zaten bir açık hava müzesi olan şehrin dokusunu tamamlayacak olması bölgeye olan yerli ve yabancı turist ziyaretlerinin artmasına imkân sağlayacaktır. 2011 Van depreminin yaralarını bir nebze olsun sarmasını umduğumuz bu projenin Van ilimize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim” dedi.



Hürriyet 




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Van depreminde hasar gören müzenin ardından yapımına başlanan "Urartu Müzesi", Urartu medeniyetine ait binlerce tariJıi eserin gözler önüne serilmesine imkan sunacak. Kentte yaşanan depremden sonra Kalkınma Bakanlığı tarafından "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında 2012 yılında yapımına başlanan müze inşaatında sona gelindi. 13 bini kapalı 50 bin metrekare alan üzerinde kurulan ve dünyanın en büyük Urartu Müzesi olma özelliği taşıyan müzenin inşası için bugüne kadar 15 milyon 235 bin lira harcandı. 5 bin tarihi eserin sergileneceği müzede, temmuz ayında yapılacak teşhir tanzim ihalesinin ardından başlatılacak ince işinin bitirilmesiyle müzenin ziyaretçilere açılması planlanıyor. Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Kalkınma Bakanlığı fonuyla inşa edilen müzenin dünyanın en büyük Urartu Müzesi olduğunu belirterek, müzede Urartu tarihini canlandıracaklarını söyledi. 


2 bin 500 yıl önce Van'da yaşayan Urartular'ın Van'ı başkent ilan ettiklerini anımsatan Aktuğ, Van'da bir Urartu Müzesi olması gerektiğini anlattı. Van Kalesi'nin karşısında kurulan Urartu Müzesi'ni tamamlamaya çalıştıklarını kaydeden Aktuğ, şöyle konuştu: "Müze, 13 bini kapalı olmak üzere, 50 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Müzemizde çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. Daha önce iki kez teşhir tanzim ihalesi yapıldı ama katılım sağlanamadı. Temmuzda üçüncü kez açık ihalesi yapılacak. Bu kez muhakkak katılım olacaktır. Müzemizin dış yapısını tamamen camla kapladık. 


Müzenin karşısında bulunan Van Kalesi'nin o görkemli görüntüsünü müzenin ön kısmında sergilemeye çalıştık." Müzenin depremden bu yana ziyarete kapalı oluşu nedeniyle Van'a gelen yerli ve yabancıların müzeyi gezme imkanı bulamadığını belirten Aktuğ, Urartu Müzesi'nin turizm konusunda Van'a büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Aktuğ, "Kalemizi ziyaret eden herkes müzeyi de ziyaret ettikten sonra oradan ayrılacak. Bunun yanında acente ve tur firmaları mutlaka yeni müzeyi de turları içerisine alacaklardır. O tarihi. 5 bin eserle canlandırarak insanlarımıza izlettirmiş olacağız. Van'a gelerek Urartu Müzesi'ni gören insanlar, Urartu tarihini birebir yaşamış olacak. Yine müzede çocuklar için arkeopark mevcut. Çocuklarımızın da tarihlerini bilmeleri ve o dönemi birebir yaşamaları açısından arkeopark büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı. 


Zaman


Geri Dön