24 / 12 / 2024

Van'da 22 bin bina ruhsatsız olduğu için güçlendirilemiyor!

Van'da 22 bin bina ruhsatsız olduğu için güçlendirilemiyor!

Van'da 2011 depreminde hasar gören 22 bin orta hasarlı konuttan sadece 3 bini güçlendirildi.Ancak birçok vatandaş 22 bin civarındaki orta hasarlı evlerde yaşamaya devam ediyor..



Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremin ikinci yılı dolmak üzere. Ancak, depremde hasar gören 22 bin orta hasarlı konuttan sadece 3 bini güçlendirildi. Depremden hemen sonra Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 17 bin 500 ev yaparak, sokakta kalan depremzedelerin imdadına yetişti. Ancak birçok vatandaş 22 bin civarındaki orta hasarlı evlerde yaşamaya devam ediyor. 


Van Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Müdürü Cafer Giyik, depremzedelere güçlendirme yapmaları için 25 Ekim 2013'e kadar süre tanıdıklarını hatırlatıyor. Güçlendirmenin yapılamamasının en büyük nedenini orta hasarlı yapıların yüzde 70'inin ruhsatsız olmasına bağlıyor. Depremden sonra yapıları hasar durumuna göre 3 kategoride değerlendirdiklerini aktaran Cafer Giyik, en önemli kategorinin de 'orta hasarlılar' olduğunu belirtiyor. Az hasarlı yapıların boya, badana ve onarımı yapıldıktan sonra içinde yaşama imkanı bulunduğunu kaydeden Giyik, konunun önemini şöyle dile getiriyor: "Ağır hasarlıları kesin çözüm olarak yıktırıyoruz. Ancak orta hasarlılarda hayat devam ediyor. Bu yapıların usulüne göre, projeli, yapı denetim firması denetiminde uygun bir şekilde güçlendirilmesi gerekiyor. Bizim toplamda 22 bin civarında Van, Edremit, Erciş ve civarında orta hasarlı konut, işyeri ve ahır bulunuyor." 


ONARIM OLMAZSA YIKACAĞIZ 


Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için vatandaşlara tanıdıkları sürenin sonuna yaklaştıklarını vurgulayan AF AD Müdürü, "Bu süre içerisinde eğer onarım işlemleri bitmezse önce elektrik, gaz ve suyunu keseceğiz. Onun sonucunda da onarım bitmezse o zaman onlar da ağır hasara dönüşecek. O zaman onları da ağır hasarlılar gibi yıkacağız." uyarısında bulunuyor. Güçlendirme için vatandaşa faizsiz kredi imkanı sunduklarının da altını çizen Giyik, şu ana kadar 22 bin kişiden kendilerine başvuran 3 bin vatandaşın hak sahipliğinin kabul edildiğini, güçlendirme işlemi için 28 milyon lira ödeme yapıldığını anlatıyor. TMMOB Van II Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır da depremden sonra uzun bir süre ruhsat verilmemesi sebebiyle kaçak yapılaşmanın ciddi oranda arttığına dikkat çekiyor: "Bina kaçak olduğu zaman o binanın güçlendirilmesi de maalesef yapılamıyor. Çünkü gerçekte orada bir bina görünmüyor." 


Zaman


Geri Dön