23 / 11 / 2024
fuzul

Noterde yapılan gayrimenkul satışı geçerli olur mu?

Noterde yapılan gayrimenkul satışı geçerli olur mu?

Posta yazarı Tamer Heper 'Akrabam iki katlı evinin üzerine ev yapmam için bana izin verdi. Noterde tasdik ettirdi. Katı yaptım, oturmaya başladım. Bina ruhsatsız olduğu için arsa olarak sattı. Yeni malik beni çıkartmak istiyor. Bu yeri kendi adıma tescil ettirebilir miyim?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir akrabam iki katlı evinin üzerine daire yapmam için bana izin verdi. Bunu yapmam için izin verdiğini de noterde tasdik ettirdi ve ben üçüncü katı yaptım, oturmaya başladım. Bana hisse vereceğini söyledi sonra caydı. Bugün de binanın tümü ruhsatsız olduğu için arsa olarak birine sattı. Yeni malik de beni çıkartmak istiyor ve benden kullandığım süre için ecrimisil talep edeceklerini söylüyorlar. Bu yeri ben kendi adıma tescil ettirebilir miyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Noterde yapılan gayrimenkul satışı geçerli olur mu?

Bir akrabam iki katlı evinin üzerine daire yapmam için bana izin verdi. Bunu yapmam için izin verdiğini de noterde tasdik ettirdi ve ben üçüncü katı yaptım, oturmaya başladım. Bana hisse vereceğini söyledi sonra caydı. Bugün de binanın tümü ruhsatsız olduğu için arsa olarak birine sattı. Yeni malik de beni çıkartmak istiyor ve benden kullandığım süre için ecrimisil talep edeceklerini söylüyorlar. Bu yeri ben kendi adıma tescil ettirebilir miyim? l B.T.

***

Bir gayrimenkule malik olmak için mülkiyetin devri tapu müdürlüğünde yapılır. Okuyucum notere gittiklerini söylüyor. Notere gidilmekle gayrimenkul alınmaz, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılır. Yani o gayrimenkule gelecekte sahip olmanın sözleşmesi. Ancak okuyucumun anlattığı kadarı ile notere gittiklerinde yapılan sözleşme de bu değil, anlaşılan o ki bir vekalet verilmiş.

Bugün ise binanın üzerinde bulunduğu arsa satılmış. Yani arsayı alan binaya da sahip olmuş. Neticeten okuyucuma söyleyebileceğim sonuç; bugün bu gayrimenkul üzerinde bir hak iddia edemeyeceği... Olsa olsa binaya kattığı değer nedeni ile eski malikine yani akrabasına tazminat davası açmak. Kendisi aleyhine ecrimisil talep edileceği söylenmiş. Evet bir kira ilişkisi olmadan bir başkasına ait bir yeri işgal eden aleyhine ecrimisil yani kullanma bedeli talep edilebilir.

Bu mümkündür ancak şimdilik ecrimisilin mahiyetini ve detayını tartışmak erken derim. Ancak bu konuda dava açıldığında bu husus incelenmeli zira ecrimisil sınırsız süre için açılmaz. Beş yılı aşan süre için talep olunduğunda beş yılı aşan süre için davalı tarafından itiraz edilmelidir. Buna benzer özellikler bulunduğundan sadece ecrimisil açılabileceği bilgisini vermekle yetiniyorum.


Geri Dön