Genel

Van'da binası yıkılan müteahhit şimdi yandı!

Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı, depremde yıkılan binaların müteahhitleri ve sahipleri hakkında soruşturma başlattı. Marmara depreminin dosyalarını da örnek olarak tek tek inceledi...

Şüphelilerin 'taksirle adam öldürme' suçundan yargılanabileceğini açıklayan savcılık, delilleri korumak için dün enkaz kaldırma çalışmalarını durdurdu.

7,2 büyüklüğündeki Van depreminde sadece Erciş ilçesinde 95 bina enkaz yığınına dönüştü. Çöken binaların altında kalan 601 kişi hayatını kaybederken 3 binden fazla vatandaş da yaralandı. Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı, yıkılan binaların müteahhitleri ve sahipleri hakkında soruşturma başlattı. Savcıların emriyle, çöken 95 binanın 67'sinden 'karot' adı verilen bir cihazla numune alındı. Bununla da kalınmayarak muhtemel delillerin ortadan kalkmaması için enkaz kaldırma çalışmalarına ara verildi.

Soruşturmanın çok sıkı tutulduğunu ifade eden Erciş Cumhuriyet Savcılığı, 17 Ağustos Marmara depreminden sonra açılan soruşturma dosyalarını tek tek incelediklerini belirtti. O zaman yapılan hataların tekrarlanmaması için büyük bir titizlikle çalıştıklarını vurgulayan savcılık, yıkılan binaların sahiplerini ve müteahhitlerini şüpheli kapsamında takibe aldıklarını ifade etti. Savcılık, şüphelilerin 'taksirle adam öldürme' ve 'olası kasıtla adam öldürme' suçlarından yargılanabileceğini açıkladı. 17 bin kişinin hayatını kaybettiği Marmara depreminde binlerce bina yıkılırken, açılan davalar, delil yetersizliği sebebiyle düşmüştü. Sadece müteahhit Veli Göçer kusurlu bulunarak hapis cezasına çarptırılmıştı.

Van depreminde en büyük hasarın meydana geldiği Erciş'te yıkılan 95 binadan 67'sinde inceleme işlemleri tamamlandı. 28 binada ise çalışmalar sürüyor. İncelemeyi 8'i savcı, 4'ü hâkim olmak üzere 12 yetkili yürütüyor. Enkaz yığınlarından alınan numuneler laboratuvarlara gönderilerek betonların standartlara uygun olup olmadığı ve dayanıklılığı ölçülüyor.

Van'da meydana gelen depremin yaraları Türkiye'nin dört bir yanından gönderilen yardımlarla sarılmaya çalışılırken bir taraftan da yıkılan binalara ilişkin yargı süreci ilerliyor. Binalardan numune alma işlemi 'karot' adı verilen cihazla gerçekleştiriliyor. Karot cihazıyla beton delinerek numune alınıyor. Soruşturmayı çok titiz yürüttüklerini ifade eden savcılık, herhangi bir hata yapmamak için Marmara depreminden sonra başlatılan soruşturmaların dosyalarını incelediklerini, yapılan hatalardan ders çıkardıklarını dile getirdi.

Mustafa Turan / ZAMAN