Van'da bulunan tarihi camiler restore ediliyor!
Van Kalesi'nin güneyindeki eski Van şehrinde bulunan tarihi camiler, YYÜ Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk başkanlığında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarıyla ibadete kazandırılıyor...
Vakıflar Genel Müdürlüğünce desteklenen proje kapsamında, YYÜ Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk başkanlığında yürütülen çalışmayla eski Van şehrinde bulunan 800 yıllık Ulu Cami ve Kızıl Minareli Cami ile 300 yıllık olduğu değerlendirilen Abbasağa Cami ayağa kaldırılıyor.
25 kişiden oluşan ekiple sürdürülen çalışmaları denetleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kazı başkanı Öztürk ile camileri gezdi.
Camilerde yapılan restorasyonu ve günışığına çıkarılan eserleri inceleyen Battal, kazılardan elde edilen Kızıl Minareli Cami'ye ait kapı anahtarı ile çini ve kırık küp parçalarını gazetecilere gösterdi.
Battal, camilerdeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, eski Van şehrinde Yahudi, Hristiyan ve İslam dinlerine ait ibadethanelerin bulunduğunu anımsatarak, bu durumun toplum olarak insana ve dinlere duyulan saygının en iyi örneği olduğunu söyledi.
Van'ın, farklılıklarıyla ön plana çıkan bir kent olduğunu ve bunun eski Van şehrinde daha açık görüldüğünü vurgulayan Battal, şöyle konuştu:
"Eski Van şehrinde üç farklı dine mensup insanların burada birlikte, kardeşçe yaşadığını elde edilen kalıntılarla gördük. Anadolu insanımız, ülkemizin her tarafında insanlara inançlarından dolayı herhangi bir baskı yapmaksızın birlikte yaşamayı çok iyi biliyor. Tıpkı Mardin'de olduğu gibi Van'da da bu durum yıllarca devam etmiş. Geçmişte biz hangi dinden olursa olsun insanlarla dostça, kardeşçe yaşamayı bilmişiz. Bundan sonra da bunu rahatlıkla başarabiliriz. Çünkü bu bizim kültürümüzde, geleneğimiz ve inançlarımızda var. Dolayısıyla bunları canlı tutmak gerekiyor. Bizden sonraki nesiller de bunları görmeli. Biz nasıl 'atalarımız bunları başarmış, biz de başarırız, başarıyoruz' diyebiliyorsak, gelecek nesiller de diyebilmeli."
Bu camilerin kısa sürede restore edilerek ibadete açılacağını anlatan Battal, tarihi eserlerin canlı tutulmasının gelecek nesiller için önemli kayıt özelliği olduğunu ifade etti.
Üniversite olarak Van Kalesi ve eski Van şehrindeki 32 farklı alanda kazı ve restorasyon çalışması yapıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Öztürk de camilerdeki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
AA