06 / 05 / 2024

Van'da çocukların hayalini yıkılmayan evler süslüyor!

Van'da çocukların hayalini yıkılmayan evler süslüyor!

Vanda psikolojik destek merkezlerine giden çocukların yaptığı resimlerde bakımlı, dayanıklı ve rengârenk binalar ile huzurlu, mutlu insanlar görülüyor



Canlı renklerin hakim olduğu resimleri Kızılay tarafından kurulan Psikososyal Destek Merkezine asan çocuklar, hayatlarının en zor dönemini uzmanlarla birlikte atlatıyor.

Türkiyeyi sarsan Van depreminin ardından özellikle bölgede yaşayan çocukların ruh sağlığının ağır yara aldığını düşünen psikiyatristler, çadırkentlerde umut ışığı oldu. Her gün 400 çocuğa psikolojik destek veren psikayatristler zor şartlara aldırmadan gönüllü hizmet yürütüyor. Gönüllü uzmanların düzenlediği terapilere katılan çocukların yaptığı resimlerde dikkat çeken en önemli unsur ise Yıkılmayan evler!.. Van ve Ercişte kurulan iki ayrı Psikososyal Destek Merkezinde düzenlenen terapilere katılan Psikolog Özden Bilgin, afetlerde yürütülen bu tür çalışmaların önemine işaret etti. Depremde okulları, evleri yıkılan, anılarını süsleyen caddeleri, sokakları yerle bir olan çocukların, uzman psikologlar eşliğinde yaptığı resimleri görenler de oldukça duygulandı.

6 KURULUŞ FAALİYETTE
Çocukların resimlerinde bakımlı, dayanıklı ve rengarenk binalar ile huzurlu, mutlu insanlar görülüyor... Halen bölgede psikodestek çalışmalarına destek veren 6 sivil toplum kuruluşu olduğunu söyleyen Özden Bilgin, şunları söyledi: Amacımız deprem sonrası yetişkinlere ve çocuklara psikolojik destek sağlamak. Şu an tamamı gönüllülerden oluşan 25 kişilik bir ekip burada. Çadırkentlerde ve Mevlana Evlerinde barınan aileleri tarıyor, psikodestek merkezinde yürütülen faaliyetlere çocukların katılımını sağlıyoruz. Burada özellikle çocukların gündelik hayata yeniden yakınlaşması için oyuncak ve kitaba ihtiyaç var. Bu konuda destek bekliyoruz. Kitap yollamak isteyenlerin, Mevlana Çadırkenti Psikodestek Merkezi - Van adresini yazmaları yeterli olacak.

MEHMET KOCA/Türkiye


Geri Dön