19 / 05 / 2024

Van'da hasarlı binalar gece bekçilerine emanet!

Van'da hasarlı binalar gece bekçilerine emanet!

Arka arkaya yaşanan depremlerin ardından, büyük ölçüde hasar gördüğü için vatandaşların evlerine giremediği Van, özellikle geceleri adeta bir "hayalet" şehri andırıyor



Hasarlı binalar, hırsızlık olaylarına karşı, sokaklarda yaktıkları ateşlerin başında bekleyen gece bekçileri tarafından korunuyor. Vanda depremin boyutunu gözler önüne seren enkazların bulunduğu 2 Nisan Caddesindeki inşaatların ve bazı hasarlı binaların korumasını, maaşla görevlendirilen gece bekçileri yapıyor. Soğuk havada yaktıkları ateşle ısınan gece bekçileri, kendilerine emanet edilen binaları hırsızlara karşı koruyor.

Gece bekçilerinden 61 yaşındaki Mustafa Özbey, 600 lira maaş karşılığında bekçilik yaptığını söyledi. Beş çocuk sahibi Özbey, hırsızların boşaltılan hasarlı binalara yöneldiğini, kendilerinin de nöbet tutarak hırsızlara karşı önlem aldıklarını ifade etti.

Bekçilerden Mahsun Kaya (45) ise, evlerinin çok hasarlı olduğunu, çadırların ise şu an için geçici çözüm olduğunu söyledi. Yedi çocuk babası Kaya, hırsızların, fırsatçıların, hasarlı binalara girdiğini belirterek, halkın sabaha kadar nöbet tuttuğunu, kendilerinin de 2 inşaatın ve çevredeki hasarlı binaların önünde görev yaptığını kaydetti.

Öte yandan, kentte 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki 2 yıkıcı depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Depremzedelerin başka kentlere göç ettiği Vanda, özellikle soğuk gecelerde cadde ve sokaklarda tam bir sessizlik hakim. "Hayalet" şehir görünümündeki kentte, hayatın normale dönmesi için Valilik öncülüğünde tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri yoğun çaba sarf ediyor.

AA


Geri Dön