27 / 11 / 2024

Van'da hastane servisleri giriş kata taşındı!

Van'da hastane servisleri giriş kata taşındı!

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, artçı sarsıntılarda personel ve hastaların dışarı çıkmaya çalışırken oluşturduğu kargaşanın önlenmesi amacıyla bütün servisler giriş kata taşındı




 

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Berktaş, 5 Eylül'de hastanenin polikliniklerinin, 12 Eylül'de ise hasta servislerinin hizmete açıldığını aktardı. Hizmete girmesinden yaklaşık 1,5 ay sonra 7,2 büyüklüğündeki deprem felaketiyle karşılaştıklarını ifade eden Berktaş, özellikle depremin verdiği korku ve panikle küçük sarsıntılarda bile hasta, hasta yakını ve sağlık personelinin binayı boşalttığını vurguladı.

Bunun engellenmesinin mümkün olmadığını bildiren Bektaş, "Bütün sarsıntılarda aynı tabloyu yaşadık. Ancak biz özellikle hem yatanhastalar hem de yoğun bakımda yatan hastalarımızın tahliyesi konusunda gerçekten çok titiz davrandık. Her bir artçıda da yaklaşık 400'e yakın hastanın tahliyesini sağladık" dedi.

Tahliye edilen hastaların sağlık durumuna göre ambulans, uçak ve helikopter ambulanslarla taşındığını kaydeden Berktaş, şöyle konuştu:

"Ancak bu artçıların devam etmesi, halkın ve personelin korkması nedeniyle de bundan sonraki dönemlerde daha kalıcı olması ve bu korku ile paniği yenme açısından şimdi acil servis gibi poliklinikleri de giriş bölümlere taşıdık. Şu anda giriş bölümlerinde hizmet veriyoruz ve günde bin 500'e yakın poliklinik, 700'e yakında acil servis hastasına bakıyoruz. Üst katlara da çıkmadan  personelimizin ve halkımızın deprem korkusunu yenmesi ve artçıların azalmasının  ardından tekrar hastanedeki servisleri ve poliklinikleri üst katlara taşımayı  düşünüyoruz."

Şu anda Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinin de kendileriyle entegre bir şekilde hizmet verdiğini belirten Berktaş, "Personel sıkıntımız yok. 550 doktor, 3 bin 500'e yakın da idari ve hizmet alımı personelimiz var" diye konuştu.

Hastanelerinde 50'ye yakın yatan hasta olduğunu, kadın hastalıkları ve doğum hizmetlerinin kurulan 3 çadırda verdiğini ifade eden Berktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun dışında diğer bütün alanları acil serviste ve giriş alanlarına konumlandırdık. Şu an yetiyoruz. Günlük 10'a yakın da Van dışına ambulans, uçak ve helikopter ile hasta sevkimiz var. Bu şekilde şimdi Van'ın sağlık hizmetlerini verme konusunda yeterliyiz. Ancak gelecekte belki ihtiyaç artabilir. Yeni tedbirler de gerekebilir. Buna yönelik olarak da yaklaşık 6 çadırı yine bir sıkıntı olduğunda, bir ihtilaç olduğunda hasta servisi olarak kullanabilecek şekilde organize ediyoruz. Yaklaşık 100 hastalık bir ağı iklim çadırında da yataklı servis hazır tutuyoruz."

Sağlık personeli ve hastalara psikolojik destek

İl genelinde depremzede vatandaşlara psikolojik destekkonusunda gönüllü kuruluşların çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Berktaş, özellikle çadır kentlerde bu çalışmaların yoğunlaştırıldığını bildirdi. Ayrıca kendilerinin de gerek personele, gerekse de halka yönelik psikolojik destek çalışması başlattıklarını kaydeden Berktaş, "Henüz yeni sayılır. Ancak bu bundan sonraki sürecin en önemli konusu olarak görülebilir" dedi.

Hastanede görev yapan doktorlar ise deprem sonrası oluşan korkunun poliklinik ve servislerin giriş katlara taşınmasıyla bir nebze olsun azaldığını söylediler.

AA

 


Geri Dön