Van'da kaçak ve çarpık yapılaşma dikkat çekiyor!
İlçelerle birlikte nüfusu bir milyonu aşan ve 'doğunun incisi' diye tabir edilen Van'da, çarpık ve kaçak yapılaşma sorunu yaşanıyor
1992-1996 yılları arasında asayiş ve güvenlik sebebiyle yoğun göç alan şehir, adeta gecekondu kent görünümünü verirken, yeni yeni yapılan lüks ve çok katlı binalar ise dikkatlerden kaçmıyor. Kaleleri, gölü ve diğer tarihi yapılarıyla bölgede turizm potansiyeli en yüksek illerinden biri olan Van'ın şu anki kent nüfusunun yüzde 60'ını ise göçle gelen vatandaşlardan oluştuğu belirtildi.
Mimarlar Odası Van Şube Sekreteri Murat Akbaş, çarpık ve kaçak yapılaşma sorunu sadece belediyeyi değil bütün kurumları ilgilendirdiğini söyledi. Günümüzde kaçak yapılaşmanın barınma ihtiyacının giderilmesinin dışına çıkarılarak rant amacı besleyen bir hale geldiğini ifade eden Murat Akbaş, "Proje ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına, kat nizamına, komşu çekme mesafelerine aykırı yapılara iskan ruhsatı verilmemelidir. Ancak bu da sorunun çözümü değildir. İnşaat aşamasındaki kontrollerin sıklaştırılması ve zamanında müdahale ile vatandaşları daha fazla yaptırım yapmadan, kaçak ve sağlıksız yapılaşmanın önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Bu tür yapılar henüz hafriyat ve temel aşamasında tespit edilmeli ve gerekli müdahalelerde bulunmalıdır. Bina ikamete açıldıktan ve yapım tarihi üzerinde seneler geçtikten sonra yapıya müdahale sosyal sorunları da beraberinde getireceği unutulmamalıdır. Kaçak ve çarpık yapılaşma toplumun sadece belli bir kesimini ilgilendiren sorun olmayıp, her kesimi ilgilendiren bir sorundur. Kaçak yapılaşma kent ve kentliye karşı işlenen bir suçtur. Kaçak yapı yapan ve yaptıranlar kentin bütün insanlarının yetersiz alt yapı koşullarında, plansız ve sağlıksız bir şekilde yaşama mahkum edilmesine sebep olmaktadır. Türk Ceza Kanunu'nda imar kirliliğine neden olan kişiler hakkında bir yıldan 5 yıla kadar cezalandırılması gerektiği hükmü yer almaktadır. Çarpık kentleşmenin önlenememesi ve hızla yapılaşma afetlere karşı dayanıksız, niteliksiz, sağlıksız konut sayında artışa neden olmakta ve bu da telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Kaçak yapılaşma ile ilgili mücadelede en önemli unsurlardan biri de imar affı yasaları kesinlikle çıkarılmamalıdır. 1948 yılından itibarin Türkiye'de toplam 15 kez imar affı çıkarılmıştır, bu aflar kaçak yapılaşmaya cesaret vermiş ve onları teşvik etmiştir. Bunun sadece 17 Ağustos depremindeki sonucu ise çıkarılan bu af yasaları sayesinde yasal kimliğe bürünen yapıların yüzde 80'nin ağır hasar görmesi veya yıkılması şeklinde gerçekleşmiştir" diye konuştu.
Van Belediye Başkan Yardımcısı İdris Canbey ise, kentte 63 bin 500 yapının bulunduğunu ve bunların sadece 10 bininin ruhsatlı olduğunu söyledi. Gelen göçle birlikte Van'ın 2010 yılı için hesaplanan nüfusunun 3 katına sahip bir kentin oluştuğunu ifade eden Canbey, "Kaçak yapılaşma sorununu devletin ele alması gerekir. Bir deprem esnasında 50 binden fazla yapının durumu ne olur bilemiyoruz. Bu sorun belediyeyi aşan bir sorundur. Kaçak yapılaşmayı durduramıyoruz" dedi.
Sabah/Emlak