29 / 04 / 2024

Vanı yeniden inşa etmenin bedeli: 3.9 milyar lira!

Vanı yeniden inşa etmenin bedeli: 3.9 milyar lira!

İnşaat firmaları ve prefabrik yapılar üreten kuruluşlar Vana yardım etmek için harekete geçerken, yaklaşık 80 bin yapı stoğunun bulunduğu Vanda tüm yapıların yeniden inşa edilerek, dayanıklı bir hale getirilmesinin maliyeti 3.9 milyar lira olarak hesaplan



Depremin acısını yaşayan Vanda 2 bin 362 binanın yıkıldığı belirtiliyor. 

Ortalama 75er metrekarelik konutların inşa edildiği düşünüldüğünde, 80 bin konut için 6 milyon metrekarelik yeni inşaatın yapılması gerekiyor. Bayındırlık fiyatları metrekare başına 650-700 lira alındığında, tüm Vanda binaların dönüştürülmesi için 3.9 milyar liralık bir hesap yapılabiliyor.

İnanlar yola çıktı

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, ekiplerinin dün 1 TIR ile Vana hareket ettiğini belirterek, şunları söyledi: Mimar Sinan Vakfı olarak öncelikle orada aşevi kuracağız ve sıcak yemek dağıtacağız. Kurban Bayramına kadar bölgede kalacağız. Ayrıca vakıf olarak ögrenci yurdu ve kalıcı konut yapmak için yetkililerle görüşmek için Vana gidiyorum. İlk etapta 20 kalıcı konut planladık ancak ihtiyaca göre bu rakam şekillenecek. 4 ilde daha önce öğrenci yurdu yaptığımız için planlarımız hazır. 200 kişilik yurt yapabiliriz.

Geçici çözüm sunacak

Geçici barınak ihtiyacı için Acil Yerleşim Üniteleri çözümünü sunan Vefa Prefabrike Yapıların Ticari Koordinatörü Ali İhsan Sağlamkaya, ihtiyaçlara hızlı çözüm sunabilmek  için ilgili kamu kurumlarına çözümlerini sunduklarını açıkladı. Sağlamkaya, şöyle konuştu: Ayrıca ticaret odaları, vakıflar, dernekler gibi pek çok sivil toplum kuruluşu ile görüşmelerimiz sürüyor. Diğer taraftan bize düşen bir görev olursa harekete geçmek üzere hazırlıklarımızı tamamladık.
Hürriyet


Geri Dön