Ekonomi

Varlık Barışı uygulaması değişti! 30 Eylüle kadar bildirene teşvik verilecek

Varlık Barışına ilişkin yeni düzenleme geçtiğimiz Cuma akşamı TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Kanun Teklifine eklendi. Aslında eski varlık barışı düzenlemesi daha yeni, 30 Haziran gecesi sona ermişti. Peki yeni Varlık Barışı düzenlemesinde neler var? İşte detaylar...TBMM'de görüşülen Torba Yasa’ya eklenen önergeyle yeni Varlık Barışı düzenlemesi kabul edildi

Varlık Barışı düzenlemesinin uygulma süresi geçtiğimiz 30 Haziran tarihinde doldu. TBMM'de görüşülen Torba Yasa’ya eklenen önergeyle yeni Varlık Barışı düzenlemesi kabul edildi. Peki Varlık Barışına ilişkin yeni düzenleme neler var, ne gibi teşvikler uygulanacak? İşte detaylar..

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı sosyal medya hesabından yeni "Varlık Barışı" düzenlemesine ilişkin detaylar paylaştı

Bakanlığın paylaşımına göre; yeni Varlık Barışı düzenlemesi TBMM'de kabul edilirken yurt dışı ve yurt içi varlıkların bildirim ve beyanla kayda alınması mümkün hale geldi. Yeni düzenlemeden yararlanmak için son gün 31 Mart 2023 olarak açıklandı.

BİLDİRİLEN MAL VARLIĞI ÜZERİNDEN YÜZDE 3 VERGİ

Yeni Varlık Barışı düzenlemsiyle bireylerin yurt dışında sahip oldukları para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetler banka ve aracı kurumlara bildirilerek 3 ay içinde Türkiye'ye getirilebilecek. Devlet bildirilen varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 vergi alacak.

 

ERKEN BİLDİRENDEN DÜŞÜK VERDİ

Hükümet yeni Varlık Barışı uygulamasında erken bildirimleri teşvik ediyor. 30 Eylül 2022'ye kadar yapılan bildirimlerde varlıkların değeri üzerinden alınacak vergi oranı yüzde 1, Ekim 2022 ila Aralık 2022 arasındaki bildirimlerde alınacak vergi oranı yüzde 2, Ocak ila 31 Mart 2023 arasındaki bildirimlerde yüzde 3 vergi kesilecek.

Yurt dışından getirilen varlıkların banka ve aracı kurumlarda açılacak hesaplarda en az bir yıl tutulması halinde, bildirim esnasında alınan vergi iade edilecek.

Yurt dışındaki söz konusu varlıkların Türkiye'ye getirilebilmesi için vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunmuyor. Uygulamadan herkes yararlanabilecek.

VERGİ İNCELEMESİ YAPILMAYACAK

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarında yer almayan söz konusu varlıkları ve taşınmazlarını vergi dairesine beyan ederek, değerleri üzerinden yüzde 3 vergi ödeyecek ve kayıtlarına alacak.

Mükellef olmayanlar ise varlıklarını banka veya aracı kurumlara yatırmak suretiyle tevsik edecek ve varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 vergi ödeyecek.

Varlık Barışı bildirim ve beyanlarından hareketle vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak.

Buğday fiyatları son 4 ayın dibini gördü! Emtia piyasasında yaşanan düşüşlerin nedeni ne?

Temmuz 2022 emekli ve memur maaşları belli oldu! Aile yardımı ödeneği dahil işte hesaplara yatacak para

Haziran enflasyonu sonrası ilk zam gelen ürün açıklandı! Fiyatı yüzde 130 artıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin yeni ara zammı değerlendirdi: 6 bin lira değil 4 bin lira

Flaş asgari ücret yeniden artacak iddiası! İbrahim Kahveci Temmuz'da neden zam yapıldığını açıkladı

İstanbul'da büyük kentsel dönüşüm projesinin tarihi açıklandı! TOKİ Ümraniye'den başlayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin EYT ve sözleşmeli işçilere ilişkin açıklama

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaş zam oranı belli oldu! Zamlı maaşların ödemeleri nasıl ne zaman yapılacak?