Ekonomi

Varlık Barışı'nda yeni karar! Vergi oranı sıfırlanıyor

Yeni 'Varlık Barışı' düzenlemesiyle yurt dışında bulunan ancak kapsama girmeyen taşınmazlar gibi varlıkların da 31 Mart 2023’e kadar kapsamdaki varlıklara dönüştürülerek uygulama çerçevesinde Türkiye’ye getirilmesine imkan sağlanacak.  Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının, 31 Mart 2023’e kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirilmesi gerekliliği var

Meclis'te kabul edilen düzenlemeyle, yurt dışı ve yurt içi varlıkların bildirim ve beyanla kayda alınması şansı geldi. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının, 31 Mart 2023’e kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirilmesi gerekliliği var. Gerçek ve tüzel kişilerce, yurt dışında bulunan varlıklar için tek bir bildirim verilmesi esas kabul edilecek ancak 31 Mart 2023’e kadar birden fazla bildirimde bulunulması gerekiyor. Bildirimde bulunulduktan sonra hataların düzeltilmesi imkânı da var.

ÜÇ AYDA ÜLKEYE GETİRİLECEK
Varlıkların bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılan bir hesaba transfer edilmesi gerekmekte. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme şartı bulunmuyor. Yurt dışında bulunan ancak kapsama girmeyen varlıkların (mesela taşınmazların) 31 Mart 2023’e kadar kapsamdaki varlıklara dönüştürülerek söz konusu madde hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye getirilmesi imkanı olacak.

VERGİ KADEMELİ OLACAK
Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak bildirim sahibinden, bu varlıkların değeri üzerinden 30 Eylül 2022’ye kadar yapılan bildirimler için yüzde 1, 1 Ekim 2022 - 31 Aralık 2022 arasında yapılan bildirimler için yüzde 2, 31 Mart 2023’e kadar yapılan bildirimler için de yüzde 3 vergi alıncak. Varlıkların, Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlara transfer edildiği veya yurt dışından getirilerek bu hesaplara yatırıldığı tarihten itibaren en az bir yıl bu hesaplarda tutulması durumubda, vergi oranı yüzde sıfırlancak. Bu durumda, banka ve aracı kurumlar tarafından tahsil edilerek vergi dairesine ödenen vergiler, bildirim sahibinin vergi dairesine başvurusu üzerine ilgilisine geri verilecek. Bildirimde veya beyanda bulunulan varlıklara isabet eden tutarlara ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve tarhiyatı olmayacak. Vergi dairelerine beyan edilen yurt içi varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 vergi tarh edilecek ve bu vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi beklenecek.

 

VARLIKLAR HANGİ ŞARTLARDA TÜRKİYE'YE GETİRİLMİŞ SAYILACAK?
Buna göre ‘Türkiye’ye getirme’ işlemi, para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının fiziki olarak Türkiye’ye getirilmesi veya bu varlıkların Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesini kapsamakta. Fiziki olarak Türkiye’ye getirilmesi veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi mümkün olmayan menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları da aracı kurumlara haber verilecek. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılan bir hesaba transfer edilmesi halinde, banka dekontu veya aracı kurum işlem sonuç formları, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde uygulanabilecek.

https://emlakkulisi.com/emekliler-mujde-bankalar-yarisa-girdi-tutarlar-resmen-firladi/713136