Sektörel

Varlık Fonu'na devredilen kurumlar TBMM gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Varlık Fonu'na devredilen kurumların herhangi bir ülkeye veya yabancı kurum veya kuruluşlara teminat olarak gösterilip gösterilmediğini sordu..


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Varlık Fonu'na devredilen kurumların herhangi bir ülkeye veya yabancı kurum veya kuruluşlara teminat olarak gösterilip gösterilmediğine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Tanal önergesinde "5 Şubat 2017 tarihinde yapılan düzenleme ile Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hâzineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hâzineye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (Çaykur), THY'nin yüzde 49,12, Halkbank'm yüzde 51,11 hissesi “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun” ile kurulan Varlık Fonu’na devredildi. Buna yönelik olarak aşağıdaki sorularımın yanıtlanması hususunu arz ederim." şeklinde açıklamalarda bulunarak 3 soru sordu.


Tanal'ın soruları

1) Varlık Fonu’na devredilen ve Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kurumlar herhangi bir ülkeye veya yabancı ülkedeki kurum veya kuruluşlara teminat olarak gösterilerek ülkeye para girişi yapılmış mıdır?


2) Söz konusu kurumların Ürdün’e veya Ürdün’de bulunan kurum veya kuruluşlara teminat olarak gösterildiği iddiası doğru mudur? Söz konusu kurumlar hangi ülke/ülkelere teminat olarak gösterilmiştir? Teminat gösterilmiş ise gerekçesi nedir?


3) Ürdün Başbakanı El-Mulki’nin Türkiye Büyük Millet Meclisini ziyaret gerekçesi nedir?