12 / 05 / 2024

Varyap 2010'da 2 proje teslim edecek!

Varyap 2010'da 2 proje teslim edecek!

Varyap, 2010'da Seyrantepe Stadyumunu ve Çağlayan'daki adliye sarayını teslim etmeyi planlıyor



Mühendis olduğunu herkes biliyor... Ama ziraat mühendisi olduğunu hiç kimse bilmiyor Süleyman Varlıbaş'ın... Bir taraftan Seyrantepe stadyumunu 29 Ekim'e yetiştirmeye çalışıyor. Diğer taraftan Çağlayan'daki Avrupa'nın en büyük adliye sarayının inşaatını tamamlamaya... Bu iki işle birlikte vaktinin çoğunu Batı Ataşehir'de yaptığıı Varyap Meridian'da geçiriyor... Meridian şimdiye kadar İstanbul'da yapılan en ididalı sitelerden birisi... Daha kabası bile bitmeden iki ödül aldı. üçüncü ödülü aldığı haberi bu röportajı yaparken geldi...

Dönelim şimdi Süleyman Varlıbaş'ın hikayesine...
 
- Nereden başladı bu inşaat merakı... Her "Trabzonlu müteahhit doğar" diyenlerden misiniz?
 
- Benim babam da müteahhitti... Bizim aile mesleğimiz. Benim dışında diğer kardeşlerimle birlikte taahhüt işi yapıyorlardı... Ben akışın dışına çıkmıştım memur olarak... Ben de inşaata başlayınce her şey normale döndü...
 
- Sonra ne oldu?
- İşleri büyüttük. Hatay,  Ankara  ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok şehrinde taahhüt işleri yaptık. Kardeşlerimle ortaklıklar tek tek bitti. 2000 yılında yola yalnız başımıza devam ettik..

- Konuttaki ilk işiniz Uphill Court ortaklığı mı oldu?
- Hayır... o tarihe kadar Trabzon ve Hatay'da 5007den fazla konut yapmıştık. Uphill, imza attığımız en büyük proje oldu. Bahçeşehir'de de kardeşini yaptık. Daha sonra Batı Ataşehir'de Varyap Meridian'ın arsasının ihalesini kazandık. 107 bin metrekare arsada bodrumlar dahil 340 bin metrekare inşaatı, 220 bin metrekare satılabilir alanı olan bir proje yaptık. Neredeyse iki yıl çalışarak böyle bir proje ortaya çıkarttık.

- Değdi mi bu kadar çalıştığınıza?
- Bittiği zaman daha iyi anlaşılacak. Bambaşka bir proje. Türkiye'de belki 10 sene sonra yapılacak bir projeye bugünden başladık. Yurtdışında bile hayretle karşılanıyor. LEED gibi bir sertifikayı almış böyle bir projenin İstanbul'da yapılması... Bunlar bizi mutlu ediyor. Katıldığ her yarışmada ödül alıp geliyor. Daha alacağı çok ödül var. Bunlar başlangıç.

- 2010'da ne yapacaksınız? Ajanda da neler var?
KDV hariç 350 milyon TL'ye mal olacak Çağlayan Adliye Sarayı inşaatını bitireceğiz. Seyrantepe'yi söylemeye bile gerek yok... Erken teslim için çalışıyoruz... Kimse bitireceğimize inanmıyor ama havalar iyi gidiyor. Hava muhalefeti olmazsa erken bile teslim edebiliriz. Programın önündeyiz. Danıştay'ın KDV hariç 65 milyon TL'lik inşaatına başlıyoruz. Elimizdeki işleri bitireceğiz. Bir de yıllardır ertelediğim yazlık projeleri vardı. Onlara başlayacağım.
- Sizin için arsa zengini diyorlar? "Kimsede olmayan arsa ve araziler süleyman Varlıbaş'ta" dedikoduları var ortalarda...
- Abartıyorlar...
 
- Arsa ve arazilerinizin toplamı kaç bin metrekare?
- 100 bin metrekare desek yeter mi?
 
- Gerçeği söylemezseniz ben kulislerden duyduğumu yazacağım?
- Peki o zaman İstanbul, Ankara, Bodrum, Trabzon ve Hatay'da 1 milyon metrekareden fazla...
 
- Piyasa değeri ne kadar?
- Senden de bir şey gizlenmiyor. 1 milyar dolar civarında...
 
- Sizinde mi babanız zengindi?
- Yok. babam müteahhitti ama o kadar da zengin değildi. Kendi halindeydi... Yokluktan gelmedim ama Karadeniz'in o zor koşullarını öğrenciyken ister istemez yaşadım... O zor koşullar bizi hayata karşı biledi... Başarılı olmamızı sağladı.

- Uzunlar ile ortaklık nereden çıktı?
- Çaykur'da memur iken Uzunlar'ın patronu Nedim Uzun ile beraber çalıştık. Ben fabrika müdürüydüm. O Çaykur Genel Müdürlüğü'nde İnşaat Emlak Daire Başkanlığı'nda görev yapıyordu. 35 yıla dayanan tanışıklığımız var. Hep "Ortak iş yapalım" diyorduk. Bir türlü kısmet olmuyordu... Seyrantepe'de 35 yıllık hayalimiz gerçekleşti.

- Galatasaray'a stad yapıyorsunuz. sıkı bir Trabzonsporlusunuz... Trabzonspor'a ne zaman bir stad yapacaksınız?
- Trabzonspor'a canım feda... Geçmişte yöneticiliğini de yaptım. Çok seviyorum. Bir stadyum yapmayı ben de istiyorum. Ama yakın zamanda görünmüyor. Elimdeki işleri azaltmam lazım. Biraz azalırsa niye olmasınki... Ben Trabzon'u çok seviyorum. Orada doğdum ve büyüdüm. Oraya ciddi yatırımlar yapmak istiyorum. Ytong tesisi kuracaktık. Arsa sorunu vardı. Hallolmak üzere. Bir de AVM yapıyoruz.
 
- Ticari gayrimenkul yatırımları ne aşamada?
- Pendik AVM'nin ruhsatını da aldık. Trabzon'daki AVM'yi bitirince başlayacağız. Afyon'da  60 milyon dolar harcayarak 95 bin metrekare alanlı dev bir termal tesis kuracağız.

- Enerji projeleri ne aşamada?
- 5 yılda 300 milyon dolarlık enerji yatırımı yapacağız. Ama rüzgar ve güneş enerjisi... çevreci enerjiden yanayız...
 
- Bir gününüz nasıl geçiyor?
- Sabah 06.30'da kalkarım. Spor yaparım. kahvaltını ardından ofise geçiyorum. Şantiyeleri dolaşıyorum. duruma göre değişiyor. İş olursa sabaha kadar çalışıtğım bile oluyor. Günlerim standart geçmiyor.

Süleyman Varlıbaş kimdir?

1951'de Trabzon Çaykara'da doğdu. Ulucami ilkokulu, Çaykara Ortaokulu ve Trabzon Lisesi'ni bitirdi. Lisansv e yüksek lisans öğrenimini Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde tamamladı. 1971 ile 1980 yılları arasında ÇAYKUR'un çeşitli işletmelerinde çalıştı.  1980 yılında istifa ederek müteahhitliğe başladı. Geçen 29 yılda 3 milyon metrekarenin üzerinde taahhüt işi yaptı.
Milliyet/Tebernüş Kireçci


Geri Dön