28 / 04 / 2024

Vasiyet nasıl geçerli olur?

Vasiyet nasıl geçerli olur?

Medeni kanunun öngördüğü koşullara uygun şekilde hazırlanan sözlü ya da yazılı olarak gerçekleştirilen işleme vasiyetname adı verilmektedir.Peki vasiyet nasıl geçerli olur?Vasiyetnamenin geçerli olması için neler yapılmalıdır?



Vasiyet nasıl geçerli olur?

Vasiyatnamenin geçerli olması için düzenlenirken mutlaka kanunlara uygun hazırlanması gerekiyor aksi halde vasiyatname geçersiz oluyor.Medeni kanunun vasiyetli ilgili hükümlerine göre vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak gerçekleştirilebiliyor. Resmi vasiyetname, iki tanığın katılımıyla resmî memur tarafından düzenleniyor. 


Sulh hâkimi, noter resmi memur göreviyle yer alıyor. Vasiyete tanık getirilebiliyor.


Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu ve bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan ediyor.


Tanıklar, verilen beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalıyorlar.


Vasiyetname içeriğinin tanıklara bildirilmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor.


El yazılı yapılan vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek  başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunluluğu vardır.El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabiliyor.


özlü vasiyetname ise olağan üstü durumlarda başka şekilde vasiyet yapma imkanının kalmaması durumunda yapılabiliyor. Bunun için de yineiki şahitin olması gerekiyor. Vasiyetçi son arzularını,isteklerini iki tanığa bildiriyor. 


Vasiyetçinin söyledikleri tanık tarafından yazılıyor ya da sonradan yazdırılıyor. Tanıklar sonrasında bu yazılan vasiyetname Sulh Hukuk yada Asliye hukuk Hakimine teslim ediliyor. Sözlü vasiyetin geçerli olması için ölümden hemen sonra mahkemeye tesliminin olması gerekiyor. Vasiyete tanık olacakların okur yazar olması da gerekiyor.



İradi mirasçı nedir?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön