Vasiyetname nasıl olmalı?
Kişinin vefatından önce mal varlığının kimlere teslim edileceği, verileceğine dair resmi,yazılı ya da sözlü gibi çeşitleri olan işleme vasiyetname deniyor.Peki,vasiyetname nasıl olmalı?
Vasiyetname nasıl olmalı?
Vasiyetname bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak tanımlanıyor.Miras aktarmanın başlıca biçimi olarak karşımıza çıkıyor.
Vasiyetnameler resmi,yazılı ve sözlü olmak üzere üç şekilde düzenleniyor.
Resmi yazılı vasiyetname...
Resmi yazılı vasiyetnamede iki tanıkla beraber Kanunla görevlendirilen , Sulh Hakimi ve Noter oluyor. Noterin katibine, mahkemenin yazı işleri müdürüne yaptırılan vasiyetnameler geçersiz oluyor.
Memur mirasbırakanın arzularını yazıp, okunması için mirasbırakana veriyor. Mirasbırakan da okuyup ve imzalıyor. Memur da vasiyetnameyi tarih koyarak imzalıyorr. Bundan sonra mirasbırakan vasiyetnameyi okuduğunu bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan ediyorr. Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanın bu tasarrufu yapmaya ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalıyorlar.
El yazılı vasiyetname...
vasiyetçinin elinden çıkması gerekiyor. Tüm metin, tarih, imza vasiyetçinin elinden çıkmış olmalıdır. Bu vasiyetname başkaları tarafından elde edilebiliyorr, mirasbırakılan mirasçılar tarafından aleyhineyse yok edilme tehlikelerini de barındırabiliyor.
Bilgisayar, daktilo vs gibi başka şeylerin vasıtasıyla yazılamıyor.Eğer kağıt üzerinde çizik, karalama vs. varsa ve bütünü bozarsa iptal oluyor, bunlar dışında kalan kısımlar geçerli oluyor. Ancak yazının bütünlük arz etmesi önemlidir.
Vasiyetçinin iradesinin hangi tarihte açıklandığı önemli olduğu için metnin sonu önemli oluyor, bütününe atılan tarih yine önemli oluyor.
İmza koşulunun gerçekleşmesi için de el yazısı gerekiyor. Parmak izi, işaret, sembol vs ile bu şart gerçekleşmiyor. İmzanın da tarihin altına atılması gerekiyor. Birkaç sayfalık vasiyetname ise bu sayfalar arasında son sayfaya imza atılıyor
Sözlü vasiyetname...
Sözlü vasiyetnamede istisnai bir durumdur. Ancak olağanüstü durumlarda, yakın ölüm tehlikesi varken bu yola gidilebiliyor.
Mirasçıya ulaşılamazsa ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com