Köşe yazıları

Vasiyetname nasıl yapılır? İşte o 3 yol! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde vasiyetnamenin nasıl yapılacağını ve yollarını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde vasiyetnamenin nasıl yapılacağını ve yollarını kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Vasiyet nasıl yapılır? Hukuki geçerliliği var mıdır?" sorusunu yöneltti. 

İşte Tamer Heper'in o soruya verdiği yanıt: 

Okuyucularımdan bu konuda çok soru almaktayım. Hatta soranların bir bölümü, vasiyetname gibi bir belgenin ancak filmlere konu olduğu kanaatinde. Yani vasiyetname gibi geçerli bir belgenin varlığından şüphe duyuyor. Ancak vasiyetname öyle filmlere konu bir belge değil, yasal bir belge ve elbette geçerliliği var. Hatta çeşitleri bile var. Mesela ‘elyazısı ile vasiyetname’, ‘resmi vasiyetname’ ve ‘sözlü vasiyetname’ gibi üç çeşidi var.

Bir kimse elyazısı ile vasiyetini yazıp, ölümünden sonra ele geçecek bir yerde sakladığında, ölümünden sonra bunu bulanların ilgili hakimliğe teslimi ile vasiyetname sonuç doğurur. Hatta yine elyazısı ile yazılmış bir vasiyetname, notere saklamak üzere tevdi olunur. Bunda dikkat edilecek husus, tarihin tam olarak yazılmış olması, metnin tümünün elyazısı ile yazılmış olması ve imzalanmış olması şartıdır. Bilgisayarda yazılmış vasiyetname geçerli kabul edilmez.

*****

Vasiyetname sözlü de olabilir ama şartları farklıdır. Yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi nedenlerle elyazısı ile vasiyetname yapma imkanından yoksun kişi, son isteklerini iki kişiye anlatır. Bu iki kişi vasiyeti kağıda elyazısı ile geçirir ve imzalayarak sulh hukuk hakimine teslim eder. Bu vasiyetnamenin şartları her zaman tam olarak yerine gelemeyeceği için çok uygulanan bir husus değildir. En çok uygulanan ise resmi vasiyetnamedir. Resmi vasiyetname, vasiyet yapacak kişinin bir notere başvurması ile olur.

Bu başvuru hakime de yapılır ama tatbikatta pek uygulanmaz. Notere başvuran kişi iki tanık hazır bulundurur. Vasiyetini notere anlatır, noter bunu kağıda aktarır ve okuması için vasiyetçiye verir. Vasiyeti yapan, tanık huzurunda okur ve isteklerinin tam olarak karşılandığını iki tanık huzurunda beyan eder, belgeyi imzalar, noter de sadece bu beyanı tanıklara imzalatarak vasiyetnameyi muhafaza eder. Tanıklar vasiyetin içeriğini bilmez, sadece vasiyet edenin isteklerine uygun olduğunu tasdik ettiğine tanıklık ederler. Evet işte böyle vasiyetname sadece filmlere konu olmuş bir olay değil geçerli bir belge olarak hukukumuzda yer alır ve şekil şartlarına uyulması halinde geçerlidir.

Binalardaki kapıcının tazminatını kimler öder?

Konut sektöründe neler oluyor? Metrekare fiyatları 30 bin TL'yi aştı!