Konut sektöründe neler oluyor? Metrekare fiyatları 30 bin TL'yi aştı!
Dünya Gazetesi köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü köşesinde konut sektörünü ve sektör temsilcilerinin açıklamalarını kaleme aldı. İşte Sadi Özdemir'in o yazısı...
Dünya Gazetesi köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü köşesinde konut sektörünü ve sektör temsilcilerinin açıklamalarını kaleme aldığı yazısına "Trabzon, Oflu Selahattin Aşçıoğlu’nun torunu İrfan Aşçıoğlu söze, “Dedem İstanbul’a gelince inşaata Mecidiyeköy’de apartman yaparak başlamış” diyerek giriyor ve “Mecidiyeköy için söylenen bir zamanlar buralar dutluktu” sözünün, biraz da dedesinin hikâyesini anlattığını belirtiyor" ifadelerini kullanarak başladı.
İrfan Aşçıoğlu, açıklamasının devamında “Dedemiz 1960’da Of’tan Sakarya’ya gelmiş ve orada, tuğla ocağı işletmiş, nakliye işi yapmış. 1967’de de aile olarak tamamen İstanbul’a taşınmış ve Mecidiyeköy’de apartmanlar yaparak inşaata başlamış. Fulya, Teşvikiye, Nişantaşı, Etiler’de apartmanlar, ofis ve fabrika binaları yapmış. 1990’ların sonuna kadar babam Yaşar Aşçıoğlu ile böyle geçmiş. 2000’ler başlayınca markalaşma fikri ile 2001’de Selenyum markasını tescil ettirmişler.
Tamamen sahada yetiştim. 2006’da Beşiktaş tesislerini (Fulya) aldık ve büyük proje oldu. Kapıdan kovdular bacadan girdik ama o işi başardık. Sonra Ali Sami Yen’in yerine de proje geliştirdik, ortaklarımıza devrettik. Ben Selenyum City projesinde, bir projenin tam anlamıyla başına geçtim. Askere gittim, geldim, evlendim ve 2010’da babam (Yaşar Aşçıoğlu) anahtarı fırlattı, bana ve kardeşim Cenk’e ‘bundan sonra iş geliştirme, finans, her konuda karar sizin’ dedi. O tarihten beri kardeşimle yönetiyoruz Aşçıoğlu’nu. Aslında Karadenizli ailelerde dede, baba koltuğu kolay bırakmaz ama babam bizim iyi yetiştiğimizi düşündü herhalde, koltuğu bıraktı.” ifadelerini kullandı.
Aşçıoğlu’nun konut markası Selenyum ile konut inşa etmeyi 3'üncü kuşak olarak sürdürdüklerine dikkat çeken İrfan Aşçıoğlu, marka ihracatı yaptıklarına vurgu yaparak, "2015’de, Dubai’de bir fuardaydık. Dubai Emiri’nin şirketi geldi ve görüştük. ‘Midtown Projesi içinde size bir fazı verelim Selenyum olarak satışını yapın’ dediler. Biz ‘bir blok ile başlayalım’ dedik. 80 dairelik bir bloku verdiler ve Selenyum olarak sattık. Böylece markamız Dubai’deki bir projenin bir binasına adını vererek satış yaptı, biz de konutta marka ihracatı yapmış olduk" şeklinde konuştu.
İrfan Aşçıoğlu, gündemdeki projelerle ilgili olarak dikkat çeken şu açıklamalarda bulundu:
"Şu anda Zeytinburnu Selenyum Park projemizi yapıyoruz. 45 bin metrekare inşaat ama 1+1 daire yok. Yatay mimari 3 katlı bloklar yapıyoruz. Surların karşısında, sahile iki dakika ve temiz hava iddiası olan bir lokasyonda. 32 dönümlük park da projemizin komşusu durumunda. Bu projede, Türkiye’de bir ilki de yapıyoruz. Projemizin arsasını Metaverse'de de aldık ve bizden gerçek gayrimenkul alan müşterimize metaverse’de de tapusunu hediye ediyoruz, orada da mülkiyeti oluyor.”
Konut balonu var diye yaygara yapanlar nerde?
Konut ve inşaat sektörünün genç lider isimlerinden olan İrfan Aşçıoğlu, sektöre haksızlık yapıldığını ileri sürerek, ülke genelindeki müteahhitliğe ve inşaat sektröüne olan yanlış bakışın bir an önce değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. Aşçıoğlu, “Bu ülkede inşaat sektörüne ve müteahhitliğe yanlış bakış açısı bir an önce değişmeli. Bakın son KGF destekli kredi paketinde inşaat yine yok. İnşaat en az 100 sanayi sektörünün çarklarını çeviriyor. Dönemsel olarak da birileri bir konut balonu yalanı uyduruyor. Hani balon vardı sektör çökecekti, öyle yaygara kopardılar. Biz de hep ‘konut üretmeliyiz, bu ülke için konut çok önemli’ diyorduk. Yeteri kadar konut üretemeyince ne oluyormuş görüldü mü? Konut fiyatları, kiralar ne durumda? Bu ülkede evlenen, boşanan, öğrenci sayısı ortada, deprem riskini de herkes kabul ediyor. Faizler bir an önce düşmeli, konut kredileri canlanmalı. Geldiğimiz noktada bırakın dar gelirliyi orta sınıfın konuta erişim imkânı kalmadı. Maaşla çalışanın ev alması mümkün mü? Hesap ortada” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm nasıl hızlandı?
Ülkedeki en önemli projenin kentsel dönüşüm olduğu belirtiliyor. İrfan Aşçıoğlu, kentsel dönüşümdeki bu durgunluğun nasıl düzeltileceğiyle ilgili şunları söyledi:
"“Bence kentsel dönüşüm, hak sahiplerinin ‘rantsal dönüşümü’ oldu. O yüzden de tıkandı. Çünkü hak sahibi elindeki için çok fazla şey istiyor. Devlet ise kentsel dönüşümün gerçekleşmesi için elinden gelenin fazlasını yaptı. Bundan sonra kamu (devlet, belediye, TOKİ ya da Emlak Konut) devreye girmeden kentsel dönüşüm olamaz. Formül bence basit; kamu, ada bazında vatandaş ile anlaşmasını yapacak. Sonra ihalesini açacak ve müteahhit o ihaleye girecek. Devlet, vatandaş ile müteahhit arasına girmeden kentsel dönüşüm yapılamaz.”
Konutta metrekare fiyatları neden 30 bin TL'yi geçti?
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Ocak 2021'de tonu 275 Türk Lirası olan çimentonun 150 Türk Lirası tutarında yeni bir zamla yakında 800 TL'ye çıkacağına ilişkin mesaj yollayınca, kendisine de diğer inşaat malzemelerinde geçtiğimiz 2 senede ne kadar fiyat yükselişi olduğu sorusunu yanıtladı.
KONUTDER Başkanı Altan Elmas’ın bu konuyla ilgili ayrıntılı bir çalışmasının bulunduğuna dikkat çeken Çelik, ürün fiyat tablosu ileterek soruyu yanıtladı.
Buna göre, çimentonun tonunda 2 senelik fiyat yükselişi (TL) yüzde 276 olarak belirlendi. Son 1 senedeki yükselişse yüzde 144 oldu.
Sadi Özdemir, yazısını şu sözlerle tamamladı:
"Demirde bu rakamlar yüzde 268 ve yüzde 103, Alüminyumda yüzde 267 ve yüzde 167, bakırda yüzde 267 ve yüzde 124, MDF’de yüzde 441 ve yüzde 276. Bu bilgilere, iki yılda ABD Doları’nın TL karşısında kazandığı değerin yüzde 129 olduğunu da ekleyelim. İnşaat malzemelerinin maliyet artışına, arsa, enerji ve işgücü maliyetlerindeki artışlar da eklenince son dönemde satışa çıkan projelerde metrekare fiyatların neden 30 bin TL üzerinde olduğu ve 50 bin liralara yürüdüğü daha iyi anlaşılıyor."
Konut almak isteyenler harekete geçmeli!
Evlenme ve boşanmalar gayrimenkul piyasalarını nasıl etkiliyor?
İnşaat sektöründe zam krizi! Yüzde 190 arttı!