27 / 05 / 2024

Tasarruf finansman sektörünün büyüklüğü 29 milyar TL'yi aştı: Faizsiz konut ve araç satışı da dijitalleşiyor!

Tasarruf finansman sektörünün büyüklüğü 29 milyar TL'yi aştı: Faizsiz konut ve araç satışı da dijitalleşiyor!

2 sene önce regüle edilen tasarruf finansman sektörünün büyüklüğü 29 milyar TL’yi aştı. FKB Başkanı Eyüp Akbal, sektörü değerlendirdi ve yeni gelişmeleri paylaştı. İşte ayrıntılar...



2022'de regüle edilen tasarruf finansman sektörü, bireylerin konut ve araç satın almak gibi finansal hedeflere ulaşmalarına yardımcı olan alternatif bir finansman yöntemi şeklinde dikkatleri çekiyor. 

Son zamanlarda faizlerde yaşanan artışların ardından bu sisteme olan talep de katlandı. Bu sistemle, katılımcıların düzenli tasarruflar yaparak bir araya gelmeleri ve birbirlerine finansman sağlamaları teşvik ediliyor. 

Tasarruf finansman sektöründe 2015 yıl sonu itibarıyla iki şirket 66 şube ile faaliyetlerine devam ediyordu ve sektörün aktif büyüklüğü 1,5 milyar TL idi. Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre; 2021 yılında başlayan regülasyon süreci, 2022 yılında tamamlandı ve sektörde yalnızca 6 şirket faaliyet izni alabildi.

Tasarruf finansman sektörünün büyüklüğü 29 milyar TL yi aştı: Faizsiz konut ve araç satışı da dijitalleşiyor!

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, sektördeki son durum ve gelecek dönem hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

2021 yılında aktif büyüklüğün 12,3 milyar TL’ye, 2022’de 14,3 milyar TL’ye yükseldiğini dile getiren Eyüp Akbal, "Aralık 2023 itibarıyla ise tasarruf finansman sektörünün aktif büyüklüğü 29 milyar lirayı aştı. Son sekiz senelik süreçte tasarruf finansman sektörünün yüzde 1843 oranında yükseliş göstermesi sektörün yüksek bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse tasarruf finansman sektörünün son bir senede yüzde 100’den fazla büyüdüğünü söyleyebilirim. 2023 yıl sonu itibarıyla sektörümüzde 424 şube, 4 bin 400’e yakın çalışan ve 400 bine yaklaşan müşteri yer alıyor" ifadelerini kullandı. 

Akbal, Tasarruf finansman sektöründeki bu ivmelenmeyi önemli bir başarı şeklinde okuduğunun altını çizdi ve "Politika faizinin artması ve bankaların kredi maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle son dönemde sektörümüze olan teveccühün daha da arttığını gözlemliyoruz. Uygun maliyetli finans modelimiz sayesinde sadece sektörümüze değil, tasarruf oranlarının artmasına sağladığımızz katkı ile Türkiye’nin ekonomik gelişimine de destekte bulunacağız. Diğer taraftan nitelikli istihdama önemli bir katkı sunan sektörümüz istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor" diye konuştu. 

Tasarruf finansman sektörünün büyüklüğü 29 milyar TL yi aştı: Faizsiz konut ve araç satışı da dijitalleşiyor!

FKB Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, 29 Aralık 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe alınan Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile mevzuatın güncellenmesinin tüm paydaşların menfaatine katkıda bulunacağını belirtti. 

Akbal, özellikle sözleşme tavan tutarındaki artışın, konut için 7,2 milyon TL’ye ve araç için ise 2,8 milyon TL’ye çıkartılmasının, müşteri taleplerinin daha iyi yanıtlanmasını sağladığını dile getirdi. 

"Başka bir açıdan bakıldığında ise sözleşme tavan tutarındaki artış; kişilerin daha fazla tasarruf yapmasına imkân sağlarken, tasarrufların değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasındaki oranların yükselmesine de katkıda bulunacak. Ayrıca tavan tutarlarının ÜFE’ye endekslenmesi önümüzdeki yıllarda söz konusu tutarların otomatik olarak arttırılmasını sağlayacak" şeklinde konuşan Eyüp Akbal, diğer yandan gelecek dönemde ürün çeşitliliğinin artırılması ve kâr dağıtımına izin verilmesi halinde sektöre yeni oyuncuların dâhil olabileceğine, bunun tasarruf finansman sektörünün sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağına dikkat çekti. 

Tasarruf finansman sektörünün büyüklüğü 29 milyar TL yi aştı: Faizsiz konut ve araç satışı da dijitalleşiyor!

TASARRUF FİNANSMAN SEKTÖRÜ MÜŞTERİLERE İYİ ANLATILMALI 

Eyüp Akbal, Rusya Ukrayna Savaşı, Ortadoğu’da İsrail’in Filistin’i işgali gibi gelişmelerin ve dünya genelinde yaşanan tüm ekonomik sıkıntıların Türkiye ekonomisini de etkilediğini dile getirdi. 

"Küresel bir ekonomik problemden bahsediyorsak Türkiye’yi bundan ayrı görmemiz düşünülemez. Hâl böyle olunca da hem ülkemizin hem de sektörümüzün geleceğine ilişkin bir öngörüde bulunmak epey zor. Şunu söyleyebilirim: Türkiye tarihi boyunca pek çok siyasi ve ekonomik krizle karşılaştı, hepsinden de alnının akıyla çıktı. Türkiye ekonomisinin önemli çarklarından biri olan tasarruf finansman sektörü olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şunu net bir şekilde ifade edebilirim ki tasarruf finansman sektörü her şartta herkese en uygun maliyetli finansmanı sağlayarak kişilerin ev, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasına imkan sunuyor. Bu şekilde hem tasarrufu teşvik ediyor hem kişilerin en temel ihtiyaçlarından olan barınma ve araç gereksinimlerini karşılamasına aracı oluyor hem de yastık altı birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını sağlayarak ekonomik büyümeye de katkı sağlıyor" açıklamasında bulunan Akbal, genel müdürlüklerde ve şubelerindeki personellerle beraber iş gücüne de ciddi manada katkı sağlanmış olduğunu belirtti. 

Akbal, tasarruf finansman sektörünün bilinirliğinin daha doğrusu işleyişinin nasıl olduğunun insanlar tarafından fazla bilinmediğine dikkat çekti ve "Bu da kimi zaman zihinlerinde şüphelere neden olabiliyor, bunu aşabilmek noktasında sistemimizi daha çok anlatmalı, daha çok kişiye ulaşmalı, ulaştığımız tüm kişilerin de memnuniyetini en üst seviyede tutmamız gerekmekte. Müşterilerin tasarruf finansman sistemini anlayabilmeleri için altı şirketimizin donanımlı, yeterli bilgi birikimi ve deneyime sahip çalışma arkadaşlarına fazla iş düşüyor. Onlar tasarruf finans şirketlerinin yüzleri olarak sistemi kişilere anlatma noktasında kritik bir role sahipler" şeklinde konuştu. 

Tasarruf finansman sektörünün büyüklüğü 29 milyar TL yi aştı: Faizsiz konut ve araç satışı da dijitalleşiyor!

TASARRUF FİNANSMANDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM 

FKB Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Tasarruf finansman sektörünün Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na tabi olması ve regülasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte sektörün gerek finansal gerek ödeme süreçleri ve teknolojik altyapısı uçtan uca kriterlerle net olarak yeniden belirlendiğini aktardı. 

"Tasarruf finansman sektörünün oyuncuları olarak bizler de dijital alanda yatırımlarımızı yaptık, dijital dönüşüme yönelik adımlarımıza hız kazandırdık ve belirli bir noktaya da taşıdık" ifadelerini kullanan Eyüp Akbal, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: 

"Teknolojinin sunduğu avantajlar sayesinde tasarruf finansman sektörü temsilcileri olarak uzaktan müşteri edinimi sağlayabiliyoruz.

Böylelikle tasarruf yapmak isteyen kişiler, herhangi bir tasarruf finansman şirketinin şubelerine gidip vakit kaybetmeden dijital platformlar üzerinden bilgi alabiliyor ve sisteme kayıt olabiliyor. Diğer yandan online ödeme platformu üzerinden tasarruf sahipleri, ne kadar ödeme yapmışlar, ne kadar ödemeleri kalmış gibi detayları da doğrudan görebiliyorlar. Diğer yandan kimi şirketlerde tahsisatların hatasız olabilmesi adına müşterilere özel iban uygulaması var. Böylelikle tahsisatların hatasız, güvenilir, kolay ve hızlı alınması ve sözleşme özelinde takip edilmesine imkân sağlanmış oluyor. Ayrıca e-rehin uygulaması sayesinde rehin tesis işlemleri noterin işleyiş inisiyatifi ile tüm güne yayılmak yerine borcu biten müşterilerin rehin terkin talebi sistem üzerinden o gün içerisinde yapılabiliyor. Bu da işlemlerin hızlanmasını ve müşteri memnuniyetini beraberinde getiriyor."

Yapı kayıt mağdurları evsiz kalma riskiyle karşı karşıya!

ATEM Başkanı Akçam evini satanlara seslendi! Pişman olacaksınız!

Temmuz 2024 emekli zammı netleşiyor! İşte kalem kalem emekli maaşı hesaplama!

Geri Dön