28 / 04 / 2024

6 maddede konut sektöründe neler değişiyor?

6 maddede konut sektöründe neler değişiyor?

3 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve bugün yürürlüğe giren "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği" ile konut sektöründe neler değişiyor?



Konut sektöründe kuralları değiştiren yönetmelik bugün yürürlüğe girdi. Devrim niteliğinde sayılan yeni düzenleme "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği" 3 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.


Uygulama imar planı bulunan alanları kapsayan yönetmelik plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirmeye ve denetime ilişkin usul ve esasları belirliyor.


Neler değişiyor?

1-) Yeni yasal düzenleme ile stüdyo daireler tarih oluyor. En küçük daire 1 oda 1 salon olmak üzere en az 28.5 metrekare büyüklüğünde olacak. Dairelerde tavan yüksekliği 3.60 metre, ticari ünitelerde ise 5 metre olacak.


2-) Belediyeler kendi bölgeleri için yöresel özellikleri öne çıkaracak dış cephe boya, kaplama, çatı gibi seçimler yapabilecek.


3-) Daha az katlı bina yapılabilmesi için taban alanı kat sayısı (TAKS) yüzde 40'dan yüzde 60'a çıkarıldı. Böylece tabana yayılan inşaat alanı ile az dikey binalar yerine yatayda daha geniş az katlı binalar yapılacak.


4-) Son yıllarda kaybolan balkonlar geri dönüyor. Yeni yönetmelikle balkon genişliği 2 metreye kadar emsal harici tutuluyor.


5-) Yeni yapılacak binaların altına yapılan otopark alanları emsal harici sayılacak. 2 kat fazla otopark yapımına izin veren yönetmelik ile bütün cepheleri gömülü olan otoparklarda emsal dışı sayılacak.


6-) Yasal düzenleme ile ilk defa mescitler emsal dışı sayılacak.



Diriliş Postası





Geri Dön