Vasiyetname nedir? Şartları nelerdir?
Vasiyetname, miras meselelerinde usulüne göre yapılması gereken bir belgedir. Birçok farklı şekilde olan bu belgenin oluşturulması için tanıklar gerekir. Peki vasiyetname nedir, hangi şartlarda oluşturulur ve çeşitleri nelerdir? İşte vasiyetname ile ilgili önemli bilgiler...
VASİYETNAME NE ANLAMA GELİR?
Vasiyetname, bir bireyin son arzularını ve mirasının dağıtım esaslarını belirleyen resmi bir belgedir. Miras bırakanın taleplerini yasal bir çerçevede ifade etmesini sağlar.
Resmi vasiyetnameler, belgeyi düzenleyen resmi bir yetkilinin gözetiminde hazırlanır. Bu yetkili, sulh hakimi, noter veya kanunlarla belirlenmiş diğer yetkililerden biri olabilir. Vasiyetnamenin geçerliliği için genellikle en az iki tanığın katılımı gerekir.
VASİYETNAME DÜZENLEME ŞARTLARI NELERDİR?
Vasiyetname oluşturabilmek için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekmektedir:
-
Ayırt etme yeteneği bulunmalıdır.
-
On beş yaşından büyük olunmalıdır (Türk Medeni Kanunu madde 502).
Yukarıda belirtilen her iki koşulu da taşıyan bireyler, vasiyetname düzenlemeye hak kazanmaktadır.
VASİYETNAME ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Türk Medeni Kanunu kapsamında 3 çeşit vasiyetname düzenlenebilir. Bunlar; Resmi Vasiyetname, El Yazılı Vasiyetname ve Sözlü Vasiyetnamedir. Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan vasiyetname çeşitlerini şu şekilde açıklayabiliriz:
Resmi Vasiyetname: Resmi vasiyetnameler, iki tanığın huzurunda bulunduğu resmi memur tarafından tanzim edilir. Bu resmi memur, sulh hâkimi, noter veya ilgili kanunlarca yetkilendirilen diğer görevliler arasından seçilebilir (TMK m.532). Ancak, yasalarımızca belirtilmiş bazı kişiler, resmi vasiyetname düzenlenirken resmi memur veya tanık olarak bulunma yetkisine sahip değillerdir.
El Yazılı Vasiyetname: Türk Medeni Kanunu'nun 538. maddesi, el yazılı vasiyetnamenin hükümlerini düzenlemektedir. Bu kanun hükmüne göre, el yazılı vasiyetnameler belirli bir usule tabi olarak hazırlanmalıdır. Vasiyetname, miras bırakanın kendi el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olmalıdır. Ayrıca vasiyetnamenin yazıldığı tarih de belirtilmelidir.
Sözlü Vasiyet: Miras bırakanın sözlü vasiyetname yapabilmesi için öncelikle son arzularını iki tanığa anlatması gerekmektedir. Bu süreçte, miras bırakanın son dileklerini belirttiği sözlü beyanı, en az iki tanık huzurunda gerçekleşmelidir. Miras bırakan, son isteklerini ifade ederken her iki tanığın da aynı anda bulunması gereken önemli bir usul kuralına uymalıdır.
Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?
Vasi atanan kişi vasiyetname hazırlayabilir mi?
Vasiyetname nasıl yapılır? İşte o 3 yol!