Vasi atanan kişi vasiyetname hazırlayabilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde vasi tarafından vasiyet name hazırlanıp hazırlanamayacağını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde vasi tarafından vasiyet name hazırlanıp hazırlanamayacağını kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Bir yazınızda ‘vasiyetname üç şekilde olur’ demiştiniz. Kısıtlı bir kişinin vasisi, kısıtlı adına yazılı vasiyet hazırlatabilir mi?" sorusunu yöneltti.
İşte Tamer Heper'in o soruya verdiği yanıt:
***
Köşeme yüzlerce soru geliyor ve bunların içinde elbette ilginç sorular da var. İşte okuyucumun sorusu en ilginç sorulardan biri. Okuyucum kısıtlı olması nedeni ile kendisine vasi tayin edilen birinin yani vasiinin, kısıtlı adına vasiyetname hazırlayıp hazırlayamayacağını sormuş.
Vasiyetname hazırlanması konusunda çok kısa süre önce detaylı bilgi vermiştim. Dikkat edilirse vasiyetnamenin oluşma şartları arasında bulunan elyazısı ile vasiyetnamede, vasiyetnamenin tümünün elyazısı ile yazılı olması, tarih bulunması ve imzanın olması koşulunun arandığını yazmıştım.
***
Bir kısıtlı vasiinin, kısıtlı adına bunları yapamayacağı açıktır. Üstelik resmi vasiyetname yapılması ise vasiyeti yapanın iradesini açıklaması ile başlar. Kısıtlı vasiinin, kısıtlı adına iradesini açıklaması düşünülemeyeceğine göre bu da mümkün değildir. Vesayet altına alınacak kadar hasta olan birinin bir noterde hukuki işlem yapması da mümkün değildir.
Bırakın noterde akıl hastası birinin işlem yapmasını, son derece yanlış bir uygulamayı noterlerimizin çoğu benimsemiş durumda. Yani yaşı 65’i geçen sağlıklı kişilerin yapacağı işlem için bile doktor raporu talep etme gibi garip ve hukuk dışı bir istemde bulunmaya başlamışlardır.
Neticeten vasiyetname kişiye bağlı bir irade beyanıdır, bir kişi adına bir başka kişinin bu yönde irade beyanında bulunması düşünülemez. Dolayısıyla vasi, hacir altındaki kişi adına vasiyetname yapamaz.