30 / 04 / 2024

Vatan Caddesi'ndeki tartışmalı arazide imar planı krizi!

Vatan Caddesi'ndeki tartışmalı arazide imar planı krizi!

Vatan Caddesi'ndeki tartışmalı arazinin üzerine Molla Gürani Parkı ve Menderes döneminde yıkılan Simkeş Camisi, altına da otopark yapmak için geçtiğimiz Nisan'da yapılan ve koruma kurulunun onayına sunulan plan değişikliğinde kriz çıktı.



 

İstanbulFatih Vatan Caddesi'ndeki 6 bin 400 metrekarelik eski lunapark arazisi eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın FETÖ’den tutuklu damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile daha önce ortak işlere imza atan Metal Yapı Konut tarafından 2012'de 33 milyon 391 bin 659 TL'ye satın alındı.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, arazinin planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 katlı otel ve konut projesi için değiştirildi. 2016'da ise ilginç bir gelişme yaşandı ve Metal Yapı Konut, tartışmalı araziyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 368 milyon 923 bin 876 TL+ KDV bedelle sattı. Arazi, 16 Şubat 2017 tarihinde İBB adına tescil edildi.

ADNAN MENDERES DÖNEMİNDE YIKILMIŞTI


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Kurulu, alanın park ve zemin altı otopark ile birlikte cami olarak kullanılmasına karar verdi. Bu karar gereği de İBB Altyapı Projeler Müdürlüğü tarafından “Molla Gürani Parkı Fikir Projesi” hazırlandı. Proje kapsamında yer alan fonksiyonların karşılanabilmesi için 13 Nisan 2018 tarihli İBB Meclis oturumunda gereken plan değişikliği yapılarak oy çokluğuyla kabul edildi. Plan değişikliği ile tartışmalı araziye park, cami ve zemin altı otopark fonksiyonları verildi. Arazinin üstüne Molla Gürani Parkı ile Adnan Menderes döneminde yıkılan Simkeş Camisi’nin benzeri yapılacak. Arazinin altı ise otopark olacak.

KOMİSYON GERİ ÇEKTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği değerlendirilmek üzere koruma kuruluna gönderildi. İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 1 Kasım 2018 tarihli kararı ile bazı düzeltmeler yaparak plan değişikliğini uygun buldu. Kurulu kararı 12 Aralık 2018 tarihli İBB Meclis oturumunda gündeme alındı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından yapılan plan değişiklikleri kurul görüşü doğrultusunda uygun bulundu.  Fakat komisyonun raporu meclisteki oylama öncesinde AKP grubu tarafından geri çekildi. Raporun, plan kapsamında ihya edilecek Simkeş Camisi'nin inşa edileceği alanı yeniden değerlendirmek üzere geri çekildiği öğrenildi. Söz konusu raporun önümüzdeki günlerde yeniden meclise gelmesi bekleniyor.

Vatan Caddesi'ndeki tartışmalı arazi semt parkı olacak!

 


Geri Dön