Genel

Vatandaş artık mega projelere ortak olabilecek!

16 senelik Bankacılık Yasası değişiyor. Kısa bir süre önce çıkarılan gayrimenkul sertifikasının kapsamı da genişliyor. Vatandaş artık büyük ölçekli projelere ortak olarak elde edilecek kardan pay alacak.

Türkiye, Bankacılık Kanunu’nda yapılacak değişiklikle yeni bir finansal araçla tanışıyor. Takvim'de yer alan habere göre, bir süre önce çıkarılan gayrimenkul sertifikasının kapsamı Meclis’e sunulan yeni yasayla genişletilerek vatandaşın, köprü, otoyol gibi mega projelere ortak olması sağlanacak. Meclis’e sunulan tarasıyla ilgili bilg konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kanun teklifinin kabul edilmesi durumundaTürkiye’nin önemli bir finansal enstrümanı tanıyacağını söyledi. Muş, “Proje finansmanı düzenlemesini getiriyoruz. Önemli, büyük ölçekli projelerde vatandaşlarımız projelere, finansman sağlanmak suretiyle ortak olma imkanına kavuşacaklardır" diye konuştu.

KÂRDAN PAY İMKANI

Mehmet  Muş "Buradaki düzenlemeler SPK mevzuatında yapacağımız değişikliklerle sağlanacaktır ve SPK’nin çizeceği, ortaya koyacağı çerçeve içinde yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Büyük ölçekli projeler olduğunu söyleyen Muş, “Vatandaşlarımız belli birikimleriyle buraya ortak olabilecek ve bu birikimlerinin karşılığında projelerden elde edilecek kârdan paylarını alacaklardır. Aslında Türkiye’de önemli bir finansal enstrüman olarak tanıtılmış olacaktır.” değerlendirmesini yaptı. Vatandaşların, bunu güvenli şekilde yapabilmeleri amacıyla sınırlarının ve kurallarının belirlenebilmesi için SPK’nin önemli çalışmalar yürüteceğini dile getiren Muş, “Bu, ilk kez tanıtılmış olacaktır. Türkiye’deki finansal piyasalara şimdiden hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

SEKTÖR GÜÇLENECEK

Muş teklifin, uluslararası finansal piyasalarla Türkiye’deki piyasaların uyumlu hale getirilmesini amaçladığını dile getirdi. Muş teklifin, bankacılık sektörünün güçlenmesi ve sermaye piyasalarındaki araçların çeşitlendirilmesini hedeflediğini söyledi.

KOMİSYONDA MERKEZ’E YETKİ

Meclis’e sunulan tasarıdaki bazı başlıklar şu şekilde:

- Bankaları tehlikeye düşürenlerin imza yetkisi kalkacak. 

- Kalkınma ve yatırım bankalarının yeni finansman yöntemleri kredi sayılacak.

- Banka ücret-komisyonlarına dair yetki TCMB’ye verilecek. 

- İçeriden öğrenenlerin ticaretinde ceza alt sınırı 3 yıla çıkacak.

- Manipülasyon suçunun cezasında alt sınır üç yıla çıkacak. 

- BDDK’ya bankacılıkta erken aksiyon alınması için yetki verilecek.

- BDDK’nın bankalardan program isteme yetkisi genişletilecek.

MANİPÜLATİF İŞLEMLERE ÖNLEM

Teklifle, finansal piyasalarda manipülatif ve yanıltıcı işlemlerin tanımlanacağını diel getiren Muş, “Bu yanıltıcı ve manipülatif işlemleri yapan bankalara uygulanacak müeyyideler kanun teklifiyle beraber tanımlı hale getirilmiş olacak. Buradaki manipülatif ve yanıltıcı işlemlerin tanımı, uluslararası hukuk ve mevzuatla uyumlu hale gelmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

MÜEYYİDE YOLDA 

Muş “Bankalara yükümlülükler getireceğiz. Düzenlemeyle müşteriyi yanıltıcı şekilde hareket eden, yapay para hareketleriyle piyasayı manipülatif olarak farklı noktalara sürükleyen veya bu işlemlerin içinde olan bankalar, tanımlanan kuralları ihlal etmeleri halinde müeyyideyle karşılaşacak” diye konuştu.

 

Mega projeler büyük depremlere ve şiddetli rüzgara dayanıklı!