Sektörel

Vatandaş bu ay en çok satılık ev aradı! Kiralar geçen aya göre yüzde 10 arttı! 

Emlakjet, 350 bine yakın satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda 2024 yılı Nisan ayı emlak verilerini yayınladı. Buna göre nisan ayında vatandaşlar en çok satılık ev ararken, kiralık ev fiyatları yüzde 10 arttı.

Emlakjet, 350 bine yakın satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda 2024 yılı Nisan ayı emlak verilerini yayınladı. Buna göre Türkiye genelinde Nisan ayında konut arayanların yüzde 29’u kiralık yüzde 48’i satılık konut aradı. Bir önceki aya göre Türkiye genelinde kiralık fiyatlarında yüzde 10’luk, satılık fiyatlarında ise yüzde 1’lik bir artış gözlemlenmiyor.

KONUT SATIŞARI DÜŞTÜ!

Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 12 bin 406 ile İstanbul, 6 bin 272 ile Ankara ve 4 bin 427 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 18 ile Ardahan, 35 ile Hakkari ve 49 ile Tunceli oldu.

KONUT SATIŞLARI OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE YÜZDE 3,7 AZALDI!

Konut satışları Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,7 azalışla 355 bin 173 olarak gerçekleşti. 

YABANCILARA GEÇEN AY  1272  KONUT SATILDI!

Yabancılara yapılan konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,3 azalarak bin 272 oldu. Nisan ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 454 ile Antalya, 407 ile İstanbul ve 149 ile Mersin oldu.

İLLERE GÖRE KİRA ARTIŞLARI

Emlakjet verilerine göre Muğla ilinde kira artışları yüzde 25’lik artışla rekor kırarken Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi yüzde 12’lik artışla Muğla’yı takip etti.  İzmir’de bir önceki aya oranla kira fiyatları yüzde 6 oranında artış gösterirken Antalya’da  bu artış yüzde 7 olarak gözlendi.

Nisan ayı satılık artışlarında il bazında Aydın ve Gaziantep başı çekerken; Antalya, Bursa ve Konya illerinde de bir önceki aya oranla yüzde 2’lik bir artış var.

Nisan ayında En Çok Konut Aranan İller ve Türkiye İçindeki Arama Payı ve Fiyat Değişimleri;

il

 

aylık satılık konut fiyat değişimi

aylık kiralık konut fiyat değişimi

 

 

İstanbul

 

 

1%

 

 

6%

 

 

Ankara

 

 

0,03

 

 

0,1

 

İzmir

 

 

1%

 

 

6%

 

 

Antalya

 

2%

 

 

7%

 

 

Bursa

 

 

2%

 

 

0%

 

 

Aydin

 

3%

 

 

0%

 

 

Konya

 

2%

 

 

-4%

 

 

Mersin

 

0

 

 

0

 

 

Gaziantep

 

4%

 

 

8%

 

 

Mugla

 

-2%

 

 

25%

 

 

 

 

İlçe

aylık satılık konut fiyat değişimi

 

 

aylık kiralık konut fiyat değişimi

 

 

Ankara-Çankaya

 

1%

 

 

5%

 

 

Gaziantep-Şahinbey

 

7%

 

 

0%

 

 

Ankara-Kecioren

 

0%

 

 

7%

 

 

Ankara-Sincan

 

6%

 

 

8%

 

 

Gaziantep-Şehitkamil

 

3%

 

 

12%

 

 

Konya-Selcuklu

 

3%

 

 

-4%

 

 

Bursa-Osmangazi

 

2%

 

 

0%

 

 

Bursa-Nilufer

 

2%

 

 

-4%

 

 

Ankara-Mamak

 

1%

 

 

4%

 

 

Adana-Seyhan

0%

 

 

0%

 

 

 

KONUT FAİZLERİ DÜŞECEK Mİ?

Ankete katılanların yüzde 93’ü Kredi faizlerinin bu yıl içerisinde düşeceğini düşünmüyor Emlakjet kullanıcılarının yüzde 93’ü önümüzdeki ilk 1 yıl içerisinde kredi fazilerinin düşeceğini düşünmediklerini vurguladılar.

Ankete katılan kullanıcıların yüzde 27'si, konut satın almak istediklerini ifade ederken, yüzde 73’lük bir kısım ise konut satın almayı düşünmediklerini belirtti. Konut satın almak isteyen kesimin yüzde 29’u kredi kullanacağını iletirken, yüzde 49’luk bir kesim ise nakit parayla konut satın almak istediklerini ifade ettiler.

Son dönemde Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artırımlarının konut kredi faizlerinde önemli bir yükselişe yol açtığını belirten Emlakjet CEO'su Tolga İdikat, “bu durum, konut satın almak isteyen vatandaşlar için büyük bir engel teşkil ediyor. Özellikle orta ve dar gelirli vatandaşlar, yüksek faizli kredilere erişmekte zorlanıyor ve bu da konut satın alma taleplerini olumsuz etkiliyor” dedi.
 

Kentsel dönüşümde taşlar yerine oturmadı! Vatandaş bu dört soruna cevap bekliyor!

Martta ev arayanların yüzde 43'ü kiralık, yüzde 57'si satılık ilanlara baktı!