01 / 05 / 2024

Martta ev arayanların yüzde 43'ü kiralık, yüzde 57'si satılık ilanlara baktı!

Martta ev arayanların yüzde 43'ü kiralık, yüzde 57'si satılık ilanlara baktı!

Emlakjet, 2024 yılı Mart ayı emlak verilerini yayınladı. Buna göre Türkiye genelinde Mart ayında konut arayanların yüzde 45’i kiralık yüzde 55’i satılık konut aradı



Emlakjet, 350 bine yakın satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda 2024 yılı Mart ayı emlak verilerini yayınladı. Buna göre Türkiye genelinde Mart ayında konut arayanların yüzde 45’i kiralık yüzde 55’i satılık konut aradı. Bir önceki aya göre Türkiye genelinde kiralık fiyatlarında yüzde 4’lük, satılık fiyatlarında ise  yüzde 2’lik bir artış gözlemlenmiyor.

KONUT SATIŞLARI AZALDI!

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Konut satışlarında İstanbul 19 bin 40 konut satışı ve  yüzde 18,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 523 konut satışı ve yüzde 9,0 pay ile Ankara, 6 bin 413 konut satışı ve  yüzde 6,1 pay ile  İzmir  izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 42 konut ile Bayburt ve 55 konut ile Hakkari oldu.

YABANCILARA 778 KONUT SAILDI!

Mart ayında yabancılara yapılan konut satışları  bir önceki yılın aynı ayına göre %47,9 azalarak bin 778 oldu. Mart ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,7 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 652 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 618 konut satışı ile Antalya ve 151 konut satışı ile Mersin izledi.

KİRA BEDELLERİ NE OLDU?

Emlakjet verilerine göre Bursa’nın Osmangazi ilçesinde kira artışları yüzde 20’lik artışla rekor kırarken Ankara’nın Çankaya ilçesi yüzde 10’luk artışla Bursa-Osmangazi’yi takip etti.  İzmir’de bir önceki aya oranla kira fiyatları yüzde 7 oranında artış gösterirken Gaziantep’de ise kira fiyatlarında yüzde 6 oranında gerileme gözlendi.
 

Mart ayında En Çok Konut Aranan İller, Türkiye İçindeki Arama Payı  ve  Fiyat Değişimleri;

 

il

aylık satılık konut fiyat değişimi

aylık kiralık konut fiyat değişimi

İstanbul

3%

0%

Ankara

1%

0%

İzmir

1%

7%

Antalya

2%

0%

Diyarbakır

5%

0%

Bursa

3%

0%

Aydın

4%

0%

Konya

3%

0%

Mersin

0%

0%

Gaziantep

0%

-6%

 

 

 

 

ilçe

aylık satılık konut fiyat değişimi

aylık kiralık konut fiyat değişimi

Ankara-Çankaya

1%

10%

Diyarbakır-Baglar

4%

8%

Diyarbakır-Kayapınar

4%

0%

Ankara-Keçiören

2%

4%

Gaziantep-Şahinbey

-4%

-8%

Ankara-Sincan

4%

4%

İzmir-Buca

1%

5%

İstanbul-Esenyurt

0%

0%

Bursa-Osmangazi

2%

20%

Konya-Selçuklu

2%

4%

KENTSEL DÖNÜŞÜM ARAŞTIRMALARI HIZ KAZANDI

Emlakjet kullanıcılarının yüzde 82'si, kentsel dönüşüm projeleri hakkında pek bir fikir sahibi olmadıklarını ifade ederken, yüzde 64'ü ise Türkiye'de kentsel dönüşümün daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için devlet desteğinin artırılması gerektiğini düşünüyor.

Martta ev arayanların yüzde 43 ü kiralık, yüzde 57 si satılık ilanlara baktı!

Ayrıca, yüzde 56'sı, yaşadıkları binanın kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı olarak değerlendirilmesi durumunda ne yapacakları konusunda kararsız.

İstanbul'da başlayan kentsel dönüşüm hareketinin,ülkeye yayılması Türkiye için olumlu bir gelişme olacağını belirten Emlakjet CEO'su Tolga İdikat, yaptıkları ankette kullanıcıların %82'sinin bölgesel kentsel dönüşüm kampanyalarından haberdar olmadığını ve yüzde 64'ünün ise devlet desteğinin artırılması gerektiğini dile getirdiğini açıkladı. İdikat, kentsel dönüşüm konusunda halkı bilinçlendirecek ve teşvik edecek yeni iletişim stratejilerine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Ev almak isteyenler dikkat! Ortak konut kredisi nedir, nasıl çekilir?

Yabancıya konut satışı 3 ayda yüzde 48 düştü! Yabancıya en çok konut bu ilde satıldı!

 


Geri Dön