Ekonomi

Vatandaş ihtiyaç kredisi yerine nakit avans kullanmaya başladı

Geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarını gidermek için kaynak arayışlarını sürdürürken artık yüksek faizli kredi kullanmak yerine kredi kartlarından nakit avans çekmeye başladı.Bireysel kredilerde yıllık faiz oranı yüzde 31

Merkez Bankası bir yandan düşük faiz politikasını uygulamada tutarken bankalar ise kredi musluklarını kesmek için faizleri artırınca, vatandaş kredi kartından nakit avans kullanmaya başladı.

Bireysel kredilerde yıllık faiz oranı yüzde 31.50 seviyesine kadar çıkarken kredi kart nakit avans faizi ise yüzde 1.36 düzeyinde kaldı. Vatandaş da doğal olarak bireysel kredi kullanmak yerine daha avantajlı olan kredi kartından nakit avans kullanmaya başladı.

BDDK’nın açıkladığı verilere göre 24 Mart haftasında toplam krediler 8.4 trilyon olarak gerçekleşti. Bu rakamın 1 trilyon 805 milyar lirasını tüketici kredisi ve kredi kartları oluşturdu.

BİR HAFTA İÇİNDE YÜZDE 25’LİK ARTIŞ YAŞANDI

Dünya.com’dan Birol Bozkurt’un haberine göre 1,8 trilyon liralık bireysel kredi ve kredi kartı hacminin 551 milyar 714 milyon lirasını bireysel kredi kartları oluşturdu. 1 ocak 2023’den bu yana bireysel kredi hacmi 170 milyar lira artarken, kredi kartlarındaki artış ise 100 milyar lirayı geçti ve 551 milyar lirayı gördü.

Bu artış son hafta içerisinde 25 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu da yüzde 24’lük bir artışı işaret ediyor. Bu gelişmenin temelinde ise ihtiyaç kredisi faizlerinin yükselmesi nedeniyle insanların ihtiyaçlarını kredi kartıyla karşılaması yatıyor.

 

 


 


 

KREDİ KARTLARINDA NAKİT ÇEKİM FAİZ ORANI YÜZDE 1.36

1 Nisan 2023 tarihi itibariyle belirlenen kredi kart nakit faiz oranı aylık 1.36. Bazı bankalarda bu rakam % 1.23’e kadar iniyor. Gecikme faiz oranı ise aylık yüzde 1.66 olarak belirlendi. İhtiyaç kredisi faiz oranı ise yüzde 31.49’a kadar çıktı. Bu durumda kredi kartından nakit avans kullanmak kredi kullanmaya göre daha avantajlı hale geliyor. Çünkü aylık yüzde 1.36’dan hesaplandığında kartın yıllık faizi yüzde 16.32’ye geliyor. Bu da neredeyse kullanıcıya yarı yarıya bir avantaj sağlıyor. 10 bin liralık nakit avans kullanan vatandaş bu paraya bir ay sonra 136 TL faiz öderken, ihtiyaç kredisinde aylık ödeyeceği rakam 262 Tl olacak.