27 / 11 / 2024

Vatandaş, imar durumuna kolayca ulaşabilmeli!

Vatandaş, imar durumuna kolayca ulaşabilmeli!

Malatya'da bir araya gelen inşaat sektörü ruhsat işlemlerinin özelleştirilmesi ve imar durumu ile ilgili bilgilere her vatandaşın kolaylıkla ulaşabilmesini istedi




İmar Kanunu'nun yoruma gerek kalmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi, ruhsat başvuru evraklarının azaltılması ve yapı denetim hizmet bedelinin gelişmişlik düzeyine göre bölgesel katsayı uygulamasıyla hesaplanması gibi tavsiyelerin de yapıldığı İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı, MÜSİAD'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantının sonuç bildirgesinde Türkiye'nin kalkınmasında, işsizliğin azaltılıp istihdamın artırılmasında çok büyük payı olan inşaat sektörünün önündeki en büyük engellerden birinin ruhsat, harç ve iskan alımı aşamasındaki sorunlar olduğu kaydedildi.

Mevcut yapı stokunun sadece yüzde 30'luk kısmının ruhsat ve iskanı bulunduğuna işaret edilen bildirgede, bu tablonun, yapıların gayrinizami ve uygunsuz bir şekilde yapıldığı, az miktarda bulunan ve imara uygun olarak inşa edilmiş olanların bile ekonomik, hukuki veya başkaca nedenlerle iskansız olduğu çarpıcı gerçeğini gözler önüne serdiği belirtildi. Ruhsat alımında yaşanan bürokratik sürecin sıkıntılarına da yer verilen bildirgede, sorunlara ilişkin çözüm önerileri arasında şunlar da yer alıyor: "İmar Kanunu yoruma gerek kalmayacak şekilde sadeleştirilerek yeniden düzenlenmeli. İmar Kanunu'nda son derece karmaşık ve yoruma açık maddeler bulunmaktadır, bunun yerine sade, günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte ve yoruma gerek bırakmayacak netlikte yeniden ele alınmalı. İmar durumu müktesep hak olarak kalmalı ve bu hak en az 5 yıl devam etmeli. Ruhsat başvuru evrakları azaltılmalı. Çap, röperli kroki, imar durumu, istikamet ve kot kesit alımı için ayrı ayrı müracaat yapmak yerine, tek birimden tek evrak olarak alınması yeterli olmalı. Yapı denetim hizmet bedeli gelişmişlik düzeyine göre bölgesel katsayı uygulamasıyla hesaplanmalı. Ruhsat ve iskan harçları çeşitleri azaltılmalı. Ruhsat harç hesaplarında belediyeler arası ücret dengesizliği giderilmeli ve harçlar merkezi hükümet tarafından tespit edilmeli. Ruhsat harç hesapları sadeleştirilmeli ve internetten ilan edilmeli. Ruhsat işlemleri tek merkezden koordine edilmeli ve tek bir birimden tüm işlemler halledilmeli. Belediye müracaatlarında online takip sistemi oluşturulmalı."

Ruhsat işlemlerinin özelleştirilmesi istenen bildirgede, araç muayenelerinin özel sektöre devredilmesinin, bazı Avrupa ülkeleri için vize başvuru ve takip işlemlerinin bile özel sektöre devretmiş olması gibi benzer konulardaki örneklerin bu önerinin gerçekleşmesini mümkün kılabileceği belirtildi.

ZAMAN


Geri Dön