06 / 05 / 2024

Vatandaşa enerji desteği! Harekete geçildi

Vatandaşa enerji desteği! Harekete geçildi

Yeni dönemde elektrik ve doğal gaz piyasalarında maliyet bazlı fiyatlandırma olacak. Ayrıca belirli gelirin altındaki tüketici grubunun desteklenmesine yönelik uygulamalar yapılacak. İşte tüm detaylar...



Enerjide dışa bağımlılığı bitirmek için yatırımlarına devam eden hükûmet, önümüzdeki 5 yıl içinde enerjide atılacak adımları netleştir. Hâlihazırda her haneye aylık 25 metreküp doğal gazı ücretsiz sağlayan hükûmet, önümüzdeki süreçte yeni bir uygulama devreye alınacak. 

Bu kapsamda elektrik ve doğal gaz piyasalarında maliyet bazlı fiyatlandırma uygulamaları benimsenecek, belirli gelir seviyesinin altındaki tüketici gruplarının desteklenmesi uygulamasına geçiliyor.

TUZ GÖLÜ’NDE KAPASİTE 8,8 MİLYAR METREKÜP OLACAK
Ucuz ve kesintisiz enerjinin yolunun açılması için projelerle ilgili de hedefler ortaya kondu. Buna göre; Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahasında keşfedilen doğalgaz rezervinin ekonomiye kazandırılması amacıyla sahanın geliştirilmesi ve üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik faaliyetler sürdürülürken, depolama kapasitesi de artacak. Tuz Gölü Doğal gaz Yer Altı Depolama projesinde depolama kapasitesi 8,8 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesi ise günlük 80 milyon metreküpe çıkarılacak.

FÜZYON TEKNOLOJİSİYLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILACAK
Nükleer enerji, elektrik üretim portföyüne dâhil edilecek, nükleer teknolojilerin kurulumu ve yerlileştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Ayrıca, 2028’e kadar Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) bütün üniteleri ile elektrik üretimine başlayacak. Küçük modüler reaktörler, füzyon teknolojileri ve ileri nesil reaktörler gibi yeni teknolojilere yönelik çalışmalar yapılması da planlanırken, nükleer atıkların güvenli bir şekilde bertarafı için atık tesisi kurulmasına yönelik çalışmalar yürütülecek.

TANAP’IN KAPASİTESİ İKİ KATINA ÇIKACAK
Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olması için de çalışmalar devam edecek. Bu kapsamda yakın coğrafyadaki enerji kaynaklarının pazara ulaştırılmasını sağlayacak şekilde piyasanın ve teknik altyapının geliştirilmesine yönelik çalışmalar hızlanacak. Bu arada, Trans Anadolu Doğal gaz Boru Hattı’nın (TANAP) kapasitesi iki katına çıkarılarak yılda 32 milyar metreküpe yükseltilecek, Hazar havzasından Avrupa’ya gaz iletilmesine yönelik altyapı güçlendirilecek.

Türkiye Gazetesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön