27 / 04 / 2024

Vatandaşla mülkiyet sorunları çözülecek!

Vatandaşla mülkiyet sorunları çözülecek!

Hazine ile olan mülkiyet sorunlarını çözmek isteyen vatandaşlara 16 Aralık 2019 tarihine kadar başvuru hakkı tanındı. 2B arazileri ile Hazine’ye ait tarım arazilerini almak için süreyi kaçıran hak sahipleri başvuru yapabilecek....



Hükümet, vatandaşların Hazine ile olan mülkiyet sorunlarını çözmek için düğmeye baatı. Vatandaşlara 16 Aralık 2019 tarihine kadar başvuru hakkı tanındı. Başvuru sürecini kaçıran hak sahipleri 16 Aralığa kadar başvuru yapabilecek. Akşam'da yer alan habere göre; Yalnızca 2B arazisinden kısa vadede 3.5 milyar TL gelir elde edilmesi hedefleniyor. Hükümet, Hazine'nin mülkiyetindeki gayrimenkullerin ihale yoluyla satış işlemlerine devam edilmesi kararı aldı. Bu çerçevede Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün internet adresinde 7 bin taşınmaz ilana çıkarıldı ve bu taşınmazları satın almak isteyen vatandaşlar elektronik ortamda başvuru yapabiliyor.

90 BİN KİŞİ VAR

Bu kapsamda 2020 - 2022 döneminde toplam 90 bin kişinin daha mülkiyet sorunu çözülecek ve tapularına kavuşacaklar. Bu amaçla yapılan çalışmalarla orman vasfını yitirmiş 2B kapsamındaki taşınmazların da satışına devam edilecek. 2019 yılı Haziran ayı itibari ile 781 bin hak sahibine yaklaşık 551 bin taşınmaz satıldı. Satış bedeli 11.8 milyar TL olarak belirlendi. Bu bedelin 8.3 milyar TL'si tahsil edildi. Kalan 3.5 milyar TL ise taksitler halinde alınacak. 2B arazileri için satın alma başvurusunda bulunmayanlarla başvuru yapıp peşinat bedelini ödemediği için haklarını kaybeden vatandaşlara için başvuru ve ödeme süreleri de 16 Aralık 2019 tarihine kadar uzatıldı.

49 BİN TAŞINMAZ

Ayrıca belediye ve mücavir alan sınırları dışında yer alan Hazine'ye ait tarım arazilerinin kiracısı, kullanıcısı ya da paydaşları olan vatandaşlara satılması suretiyle değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması amacıyla da başvuru sürecini kaçıran hak sahipleri için süre 16 Aralık tarihine kadar uzatıldı. 2019 yılı Ağustos ayı itibari ile 62 bin hak sahibine toplam 49 bin taşınmaz, 738 milyon TL bedelle satıldı ve bu bedelin 300 milyon TL'si tahsil edildi.

İMARSIZ YERLERİN SATIŞI SÜRECEK

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı olmaya ya da imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazine'ye ait tarım arazilerinin paydaş, kiracı ve kullanıcılarına yönelik satış işlemlerine de devam edilecek. Bu çerçevede öncelikle Ağustos 2019 itibarı ile hak sahipleri tarafından yaklaşık 73 bin başvuru alındı. Ayrıca burada başvuru tarihi 31 Aralık 2019'a kadar uzatıldı ve satış işlemlerine devam edilmesi kararı alındı. Hazine'ye ait taşınmazların yapı kayıt belgesi sahiplerine satışı için de çalışmalar devam ediyor.


Geri Dön