Sektörel

'Vatandaşlık Borsası'na operasyon: Ucuza vatandaşlık satan 60 kişi gözaltında!

400 bin dolarlık gayrimenkul yatırım şartıyla verilen Türk vatandaşlığını daha 'uyguna' satan şebekeye gerçekleştirilen operasyonda toplamda 60 kişi gözaltına alındı.

Konut karşılığı Türk vatandaşlığı hakkı kazanan yabancıların işlemleri için aracılık yapan toplamda 60 kişi, gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alındı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antep'te gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan şüpheliler, İstanbul'a getirildi.

Sözcü'den Can Bursalı imzalı habere göre, şüpheliler, suç örgütü kurma, göçmen kaçakçılığı, evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlamaları ile gözaltına alındı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre şüphelilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını, belirlenmiş olan limitlerin çok daha altında meblağlara alınabilmesi amacıyla aracılık ettiği ve karşılığında komisyon aldıkları kaydedildi.

EMLAK ŞİRKETLERİ TAKİP EDİLDİ


Bazı emlakçılar ve değerleme şirketleri üzerinden, güncel değerleri 60-70 bin dolar şeklinde olan gayrimenkullerin, 2022 Mayıs'a kadar 250 bin dolar olan alt limitten satıldığının tespit edilmesiyle teknik ve fiziki takip başlatıldı. 2021'den bu yana yapılan teknik ve fiziki takiplerde, yapılan usulsüzlüklerden yaklaşık olarak 3 milyar 500 milyon TL'lik bir kazanç sağlandığı iddia edildi.

800'DEN FAZLA KİŞİ VATANDAŞ YAPILMIŞ

Şüphelilerin kurmuş olduğu ağ ile, 800'den fazla yabancının gayrimenkul yatırım şartını yerine getirmiş gibi gösterip vatandaşlık hakkını kazandı. Gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan toplamda 60 şüphelinin, lüks araçlarına, konutlarına ve banka hesaplarına el konuldu. Söz konusu operasyonla ilgili fezlekede, gayrimenkullerin fiyatlarının yasal sınırın altında olmasına rağmen, emlakçılar ve değerleme şirketleri üzerinden yüksek gösterilip evrakta sahtecilik suçunun işlendiği kaydedildi.


'TÜRK PASAPORTUNUN SAYGINLIĞI DÜŞÜRÜLDÜ'


Şüphelilere yöneltilmiş olan göçmen kaçakçılığı suçlamasının nedeni de ülkemizde yasal kalış hakkı bulunmayan bir yabancı ve ailesinin Türkiye pasaportu almasını sağlamaları oldu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanmayı sağlayan gayrimenkul yatırımlarının göstermelik şekilde yapılması sebebiyle de şüphelilere nitelikli dolandırıcılık suçlamaları yöneltildi. Ayrıca paylaşılan detaylara göre fezleke, devletin itibarının ve Türk pasaportunun saygınlığının uluslararası düzeyde düşürüldüğü tespiti de yer aldı.

400 BİN DOLARA YÜKSELTİLMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına gayrimenkul yatırımı 2018'de yeni bir sektör doğurdu. 1 milyon dolar olan şeklinde olan bu şart 250 bin dolara indirilince çok sayıda emlakçı, değerleme şirketi ve avukat bu alanda çalışmaya başladı. Yatırım şartı, 2022 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan kararla 400 bin dolara yükseltilmişti.

 

Kiracılar dikkatli olun! Elden kira ödemek riskli mi?

Orman arazisine cephe arsa almanın avantajları ve dezavantajları!

Bankalar açıkladı! 1 milyon TL'nin aylık faizi ne kadar oldu?