27 / 06 / 2024

Kiracılar dikkatli olun! Elden kira ödemek riskli mi?

Kiracılar dikkatli olun! Elden kira ödemek riskli mi?

Elden kira veren kiracılar ile ilgili olarak çok az bilinen fakat gerçekleşmesi halinde de bedeli ağır olan bazı ayrıntılar olduğu belirtildi. Bir kiracı elden kira ödemesi yaparsa ise nasıl bir durum ile karşı karşıya kalabilir? Bu durum neden bu kadar riskli?



Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan kira ödemelerinin şeklinin nasıl olması gerektiğini yasalar belirlemektedir. Kiracılar eğer 500 TL’den fazla kira ödemiyorlarsa bunu elden verebiliyorlar. Fakat, bu fiyata da kira kalmadığı için tüm kiraların banka üzerinden ödenmesi şartı bulunuyor. Bu kurala uymayanları ise oldukça kötü sonuçlar ile karşılaşabilirler. 

BU KONUDA AMAÇ VERGİ KAÇAĞININ ÖNÜNE GEÇMEK

Elden kira vermenin mantıksal olarak zararlı bir durumu yok. Fakat, ev sahiplerinin çok büyük bir kısmının kira gelir vergisinden kaçınarak doğru beyanname vermemeleri veya hiç beyanname vermemeleri ile devlet çok önemli bir vergi gelirinden oluyor. Bu vergi gelirini tespit edebilmenin bir yolu da bankadan kira ödemelerinin yapılmasıdır. Elden kira ödemesinin kanunen sınırlandırılması da bu nedenden dolayı oluyor.

KİRACILAR ZOR DURUMDA KALABİLİR

usakgundem.comda yer alan içeriğe göre; Elden kira ödemesi yapan kiracı ileride ev sahibi ile anlaşmazlığa düşmesi durumunda zor durumda kalabiliyorlar. Ev sahibi yapılan ödemeleri inkar edip kiracıyı hem evden çıkarıyor hem de ödenen kiraların yeniden ödenmesini yapabiliyorlar. Bu durumda da kiracılar zor durumda kalıyorlar. Hem evlerinden oluyorlar hem de hiç ödememesi gereken kirayı ev sahibine kanun zoruyla ödüyorlar. Bu duruma düşmemek için ise yapılması gerekenler bulunuyor.

Kiracılar dikkatli olun! Elden kira ödemek riskli mi?

BU SORUN İLE KARŞILAŞANLAR NE YAPILABİLİRLER?

Ev sahibi elden kira ödemesi ile ilgili yapılması konusunda ısrarcı olabilirler. Kiracılar evden çıkmamak, ev sahibi ile sorun yaşamamak için bu duruma boyun eğiyorlar. Elden kira ödemesi yapılacaksa ödemeler bir şahit eşliğinde yapılması kiracının yararına olacaktır. Buna göre, ev sahibinden yazılı bir belge alınması da faydalı olacaktır. Bu belgede ev sahibine hangi ayın kirasının ödendiği açık bir şekilde yazılıp ev sahibinden imza alınırsa bunlar da mahkeme sürecinde kiracıların işine yarayabilir.

Ev sahibi - kiracı kavgasında haksız ve suçlu olan kim?

Yüzde 25 zam sınırı kaos nedenidir: Geliri yüksek kiracılar evleri bırakmıyor! 

Kiracılara kötü haber! 1 Temmuz’dan sonra kira fiyatları artabilir!

Ev sahibine borcu olan yabancı uyruklu kiracı firar etti! 

Kiracı ne yaparsa ev sahibi evden çıkaramaz?

 


Geri Dön