28 / 04 / 2024

Vatikan'ın mal varlığı açıklandı: Gayrimenkullerin yüzde 14'ü kirada!

Vatikan'ın mal varlığı açıklandı: Gayrimenkullerin yüzde 14'ü kirada!

Vatikan’ın mal varlıkları ve yatırımlarından sorumlu birimi Apsa tarafından yayımlanan belgelerde, bu 5 bin gayrimenkulün 4 bin 51’inin İtalya'da olduğu belirtildi. Apsa Başkanı Nunzio Galantino tarafından yapılan açıklamada, Vatikan’ın gayrimenkullerinin yüzde 14’ünün kirada olduğu belirtildi.



Vatikan’ın mal varlıkları ve yatırımlarından sorumlu birimi Apsa tarafından yayımlanan belgelerde, bu 5 bin gayrimenkulün 4 bin 51’inin İtalya'da olduğu belirtildi. BBC Türkçe’de yer alan habere göre; İtalya haricinde de, Londra ve Paris gibi birçok kentin lüks kesimlerindekiler de dahil 1100’den fazla Vatikan gayrimenkulü mevcut. İtalya’daki mülklerin yüzde 92’si, Vatikan’ın da içinde olduğu Roma kenti sınırları içinde bulunuyor.

Apsa Başkanı Nunzio Galantino tarafından yapılan açıklamada, Vatikan’ın gayrimenkullerinin yüzde 14’ü “serbest piyasa” şartlarında kiraya verildiği ifade edildi. 

Yüzde 86’sı ise hastane, okul, manastır gibi kiliseye ait kuruluşlardan meydana geliyor veya kilise çalışanları tarafından kullanılıyor. Bunlardan bazıları ücretsiz; bazıları ise düşük kiralar karşılığında kullanıma sunuldu. 

Vatikan ın mal varlığı açıklandı: Gayrimenkullerin yüzde 14 ü kirada!

YOLSUZLUK SKANDALI DAVASI BAŞLIYOR

Vatikan’ın gayrimenkulleri vergi kolaylıkları sebebiyle İtalya’da zaman zaman tartışmalar yaratıyor. Bu gayrimenkul ve yatırımlar son olarak büyük bir yolsuzluk skandalıyla gündeme geldi. 

Vatikan’ın Londra’da bir binayı satın alması esnasında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla açılan davanın Salı günü başlayacağı belirtildi. Davada yargılanacak 10 kişi arasında Vatikan’da üst düzey görevler üstlenen Kardinal Angelo Becciu da yer alıyor.

İki yıl devam eden soruşturma tamamlandıktan sonra hazırlanan 487 sayfalık iddianamede, Vatikan’ın bu 350 milyon euro’luk yatırımdan milyonlarca euro zarar ettiği belirtildi. Bu paranın büyük bir bölümünün Katolik Kilisesi’ne yapılan bağışlardan geldiği ifade edildi. 

Sanıklara bu satın alma işlemi esnasında zimmete para geçirme, görevi kötüye kullanma ve yolsuzluk yapma gibi suçlamalar yapılıyor.

Vatikan'da usulsüz gayrimenkul alımı skandalı!


Geri Dön