18 / 05 / 2024

Vedat Aşçı: Milyonlarca insan için kaygılar kenara atılsın!

Vedat Aşçı: Milyonlarca insan için kaygılar kenara atılsın!

İstanbul’un kapısını deprem çalmadan önce en az 10 milyon insanın yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Astaş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Bakanı Vedat Aşçı, yapılan kanunlara engel olunmamasını istedi



İstanbul’un kapısını deprem çalmadan önce en az 10 milyon insanın yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Astaş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Bakanı Vedat Aşçı, bu konuda yapılan kanun ve yönetmeliklere kimsenin engel olmamasını istedi. Aşçı, “Milyonlarca insan risk altında, çıkacak yasaya herkes destek olsun” diye konuştu.
Diğer yandan çarpık yapılaşmayı ve sokaklardaki araçları büyük bir sorun olarak değerlendiren Aşçı, kentsel dönüşüm reçetesini, “Eski binalar birleştirerek 5-10 dönüm ve daha büyük parseller haline getirilmeli. Bu alanlara içinde yeraltı otoparkı olan, yeşil alana önem veren, yolların genişletilerek ulaşımın kolaylaştığı, çok katlı konutların bulunduğu ferah, geniş ve insanların nefes alabileceği projeler kurulmalı” sözleriyle anlattı.
Bu doğrultuda çalışması yapılan kanun ve yönetmeliklere başta kamu kurumları olmak üzere kimsenin karşı çıkmamasını isteyen Aşçı, “İstanbul’da 15 milyon insan yaşıyor ve 10 milyonunun kullandığı binalar deprem riskinde. Zaman kaybetmeden harekete geçilmeli” diye konuştu.
İnsanların birkaç binayı birleştirerek kentsel dönüşüm projelerine katılmaları gerektiğinin altını çizen Aşçı, “Rant peşinde koşmadan, eşit değerlerin tesbit edildiği ve ortak çözümlerin tercih edildiği bir yol izlenmeli. Bu bölgelerde yaşayan insanlar yeni yapılan projelere taşınmalı. Dönüşüm gerçekleştiğinde isteyenlere eski bölgelerine geri dönme şansı tanınmalı” dedi.
Vedat Aşçı’nın dönüşüm formülü
1-
Üzerinde çalışılan kanunlar birer fırsat olarak görülüp karşı çıkılmamalı.
2- Eski binalar birleştirerek 5-10 dönüm ve daha büyük parseller haline getirilmeli.
3- Rant kaygıları bir kenara bırakılarak hedef bölgelerde yaşayanlar yeni projelere taşınmalı.


Geri Dön