25 / 12 / 2024

Vefa, Acil Yerleşim Üniteleri hazırlıklarını tamamladı!

Vefa, Acil Yerleşim Üniteleri hazırlıklarını tamamladı!

Vefa, afetlerden sonra insanları Acil Yerleşim Üniteleri ile hayata bağlayacak



Sektörde sürekli yeniliklere imza atan Vefa, deprem, tsunami, sel, yangın gibi doğal afetlerin hemen sonrasında geçici barınma ihtiyacını karşılayacak Acil Yerleşim Üniteleri ile ilgili hazırlıklarını tamamladı.

Prefabrike ve hafif çelik yapı sektörünün önde gelen firmalarından Vefa, afetler sonrası barınma ihtiyacını geliştirdiği "Acil Yerleşim Üniteleri" ile çözerek yine bir yeniliğe imza attı.

Deprem, tsunami, sel, yangın gibi doğal afetlerin hemen sonrasında geçici barınak ihtiyacını karşılayacak olan Acil Yerleşim Üniteleri, çadırdan daha konforlu, şantiyelerde kullanılan prefabrike binalardan daha ekonomik, kolay ve hızlı kurulabilir şekilde üretiliyor.

Vefa Group Eş Başkanı Turan Koçyiğit, Acil Yerleşim Üniteleri tasarımının ve prototip üretimlerinin tamamlandığını, ilk kurulumların gerçekleştirildiğini açıkladı. Projenin amacını, "Acil bir durum ortaya çıktığında afetzedelerin kullanacağı toplu yaşam alanlarının ilgili kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla hızlı bir şekilde oluşturulabilmesi" olarak özetleyen Turan Koçyiğit, "Acil Yerleşim Üniteleri" Projesi fikrinin nasıl oluştuğunu ise şöyle anlattı: "Başta Marmara depremi olmak üzere yaşanan depremlerin hemen sonrasındaki tecrübeler projenin ortaya çıkmasında etkili oldu. Bu tecrübeler, afetzedelerin acil barınma ihtiyacına yönelik olarak içinde bulunulan mevsimin koşullarına uyabilecek, afet şartlarının neden olduğu olumsuzluklardan etkilenmeyen, enerji ve altyapı gereksinimi duymayan pratik çözümlerin gerekli olduğunu ortaya koydu. Örneğin bir çadır yaz mevsimi için uygun olabilir ancak daha sert koşulların hakim olduğu kış aylarında çadırdan iyi sonuç beklenemez. Daha iyi yalıtım sağlayan çözümler gerekir. Diğer taraftan afet sonrasında montaj için gerekli olan enerji gereksinimi karşılanamayabilir, kullanılacak arazinin altyapısı buna uygun olmayabilir. Tüm bunları aşarak acil barınma ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek gerekir. Projenin oluşmasında sayılan bu tecrübelerin etkili olduğu söylenebilir."

Ürün geliştirme süreci 8 ay sürdü

Acil Yerleşim Üniteleri´nin ürün geliştirme (ÜR-GE) sürecinin 8 ay sürdüğünü dile getiren Turan Koçyiğit, bu aşamada Vefa´nın kendi proje ve tasarım grubunu kullandığını vurguladı. Koçyiğit, "Ancak bunun öncesinde üretim altyapısına yönelik yatırımlar ve çalışmalar var. Acil Yerleşim Ünitelerinin temel malzemesini duvarlarda ve çatıda kullanılan izoleli sandviç paneller oluşturuyor. Projeye uygun formda panellerin üretimini seri bir şekilde gerçekleştirmek için 2006 yılından bu yana AR-GE çalışmaları yürüten Vefa, tam otomatik panel hattını 2009 yılında devreye alarak çalışmalarını sonuçlandırdı." diye konuştu.

Üretim talebe göre belirlenecek

Üretimin talebe göre belirleneceğini dile getiren Koçyiğit, şunları anlattı: "Vefa, 1000 kişinin yaşayabileceği şekilde projelendirilmiş bir toplu yerleşim birimi için gereken üretimi stoklarında hazır bulundurabilir. Vefa'nın tam otomatik panel hattının dakikada 5 metre gibi yüksek bir üretim kapasitesi vardır. Bu kapasite, 1000 kişinin yaşayabileceği bir toplu yaşam alanı için ihtiyaç duyulan kapalı alanın duvar ve çatı üretiminin yaklaşık olarak 2 gün içinde tamamlanmasını sağlıyor. Diğer taraftan her bölge ve duruma göre yaşayacak insan sayısı ve gereksinimler değişebileceğinden projelendirme ve ön hazırlık çalışmaları için de bir haftalık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle bir afet sonrasında hızlı çözüm sunabilmek için ilgili kamu kurumlarının, valiliklerdeki afet koordinasyon merkezlerinin, belediyelerin ve vakıf, dernek, Kızılay, Kızılhaç gibi sivil toplum kuruluşlarının, önceden yer tespitleri yapılarak ve ihtiyaçlar belirlenerek projelendirilmiş ve ardından üretilerek paketlenmiş acil yerleşim ünitelerinin stoklarını afet öncesi hazır bulundurması gerekiyor. "

İnsan gücü ile hızlı bir şekilde kuruluyor

Tabanlı modüler Acil Yerleşim Üniteleri´nin; sadece insan gücü ile hızlı bir şekilde kurulabildiğini söyleyen Turan Koçyiğit, ürünün öne çıkan özelliklerini kolay paketlenmesi, taşınabilmesi, her türlü araziye uyması, yüksekliğinin bağımsız olarak ayarlanabilmesi olarak sıraladı. Koçyiğit, "Acil Yerleşim Üniteleri ile içinde yatakhane, wc ve duşların bulunduğu, ailelerin kullanımı ve bireysel kullanım için tasarlanan barınakları, sağlık ocağı, derslik , yemekhane gibi sosyal tesisleri, emniyet ve idare merkezleri ile eksiksiz bir mahallenin çok kısa sürelerde kurulabilmesi mümkün oluyor" dedi. 1000 kişinin yaşayabileceği örnek bir projeyi kendi tasarım grupları ile hazırladıklarını anlatan Turan Koçyiğit, projeye göre, 40 kişinin yaşayabildiği 116 m²'lik bloklardan 25 tane bulunan yaşam alanında 7 bloğun da yemekhane, derslik, sağlık ocağı, emniyet ve idare merkezi gibi ihtiyaçlara ayrıldığını ve toplam 32 bloktan oluşan 3 bin 774 metrekarelik kapalı yaşam mekanlarına, yolların, oyun ve yeşil alanların da eklenmesiyle 12 bin m²'lik bir arazide kurulabildiğini ifade etti.

Acil Yerleşim Üniteleri´nin zemin betonu yapmaya uygun alanlarda tabansız, uygun olmayan alanlarda ya da eğimli arazilerde ise destek ekipmanları ile eğimi ayarlanarak tabanlı olarak uygulandığını belirten Turan Koçyiğit, ünitelerin; Vefa'nın 2009 yılında devreye aldığı tam otomatik duvar hattında ürettiği, her iki yüzü cotcoil boyalı galvaniz sac olan ve izolasyon malzemesi olarak EPS'nin kullanıldığı 40 mm kalınlığındaki sandviç panellerden oluştuğunu ifade etti.

10 yıl ömrü olan 1000 kişilik toplu yaşam alanı 1 milyon TL´ye kurulabiliyor

Acil Yerleşim Üniteleri kullanılarak oluşturulan binaların büyüklüklerinin ihtiyaca göre şekillendiğini söyleyen Turan Koçyiğit, 2 x 1 metre, 2 x 2 metre, 2 x 3 metre, 2 x 4 metre ve 2 x 5 metrelik standart hazır modüllerin tek başına da kullanılabildiğine işaret etti. Acil Yerleşim Üniteleri'nin birleştirilerek istenilen boyutlarda binaların da elde edilebildiğini vurgulayan Koçyiğit, hangi modüllerin hangi sayılarda birleştirileceğinin tamamen kurulumun yapılacağı arazinin koşullarına ve o bölgenin gereksinimlerine göre şekillendiğini kaydetti. Koçyiğit, "Örneğin içinde 4 kişinin kalabildiği 2 adet ranzanın bulunduğu 2x3 metrelik bir modülün 10 tanesinin birleştirilmesiyle ve her modülün arasına 2x1 metrelik wc ve duş modüllerinin yerleştirilmesi ile bir bina oluşturularak 40 kişinin yaşayabildiği 116 metrekarelik bloklar meydana getirilebilir" dedi. Ürünün fiyatları hakkında da bilgi veren Koçyiğit, örnek olarak "1000 kişilik bir toplu yaşam alanındaki kapalı mekanlar tüm gereksinimleri ile birlikte 1 milyon TL'lik bir maliyetle oluşturulabilir. Acil Yerleşim Üniteleri'nin 10 yıl boyunca sorunsuz şekilde kullanılabileceğini düşünürsek bu maliyetin kişi başına aylık 8 TL'ye denk geldiğini görürüz. Bu da alternatiflerine göre daha konforlu bir yaşam alanı sunan Acil Yerleşim Üniteleri'nin çok ekonomik bir çözüm olduğunun ispatıdır" ifadesini kullandı.

Öne çıkan özellikler

o 2x1, 2x2, 2x3, 2x4 ve 2x5 metre'lik modüller halinde üretilir, modüllerin birleşimiyle istenilen ebatta yaşam alanları oluşturulabilir.
o Sandviç panel kullanıldığından ekonomiktir, sağlamdır ve defalarca sökülüp kurulabilir.
o İzolasyon malzemesi olarak EPS kullanılır.
o Paketlenmiş olarak uluslararası taşımacılığa uygun şekilde sevk edilebilir.
o İnsan gücü ile taşınabilir, kolay ve hızlı kurulabilir, vinç gerektirmez.
o Kendinden tabanlı olduğu için zemin betonuna ihtiyaç duymaz.
o Modüllerin ebatlarına göre değişmekle birlikte ortalama 2 kişi tarafından sadece elektriksiz el aletleri (tornavida, alyan vs.) ile kurulumu yapılabilir.
o Her türlü araziye uyum gösterebilecek şekilde ayarlanabilir ayakları vardır.
o Kolayca depolanabilir ve yeniden kurulabilir.
o Kalıcı konutlar ve alanlar oluşturuluncaya kadar konforlu yaşam alanları sunar.


Geri Dön