22 / 11 / 2024
fuzul

Vefa Holding'ten Türkiye'ye toplu konut projesi!

Vefa Holding'ten Türkiye'ye toplu konut projesi!

Vefa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner, firmasının yatırımlarını ve planlarını anlattı. TOKİ ile işbirliği içinde olduklarını söyleyen Güner, toplu konut projesini hayata geçirmek istediklerini belirtti.




Vefa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner, prefabrike evlerin öncüsü olduklarını söylüyor. Vefa Holding, Vekon markasıyla yurtdışında, Nestavilla markasıyla yurtiçinde faaliyet gösteriyor konsolide cirosu 300 milyon TL’nin üzerinde olan Vefa Holding kurşun geçirmeyen kabin Üretimine başladı…


Prefabrik ev denince akla basit ev geliyor. Bu algının yerleşmesinin ise birçok nedeni var. Geçmişte bu evlerde belli bir standart yoktu. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan şikayet edilen bir yapı olarak algılanırdı. Halen de prefabrik ev dendiğinde birçoğunun akima bu sorunlar geliyor. Ama prefabrik evler artık hiç de öyle değil. Kullanılan malzeme doğru seçilir ve işin ehline bırakırsanız prefabrik villa, prefabrik ekolojik ev hatta toplu konut bile yapmanız mümkün. Çünkü günümüzde prefabrik evlerin standartları oldukça yükseldi. Üstelik maliyetleri de çok değil, 50 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar oturulabilecek konforlu prefabrik yapılar yapılabiliyor.


Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren birçok şirket var. Biz size bu işin Türkiye’deki öncüsü diyebileceğimiz Vefa Holding’ten bahsedeceğiz.


Vefa Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner ve Turan Koçyiğit 1990 yılında yüzde 50 ortak olarak kurmuşlar ilk şirketlerini. Üniversite yıllarından bu yana tanışan iki ortağın kurduğu Vefa Prefabrike Yapılar A.Ş. İstanbul sanayi Odası ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 230 milyon TL cirosuyla 28’inci sırada. 500 kişinin istihdam edildiği Vefa Holding bünyesinde 7 şirket, 3 fabrika bulunuyor. Konsolide ciro ise 300 milyon TL’yi aşmış durumda.


Vefa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner’in hayatı tam bir başarı hikayesi. Orhan Güner’le hem hayat hikayesini hem de Vefa holding’in yatırımları ve planları konuşuldu...


Önce kendinizden bahseder misiniz?


Aslen Orduluyuz. Aybastı kütüğüne kayıtlıyız. Dedelerimiz demirci silah ustası. Sultan Abdülhamit zamanında ailemiz Ordu’ya yerleştirilmiş. Biz babamın memuriyeti nedeniyle Samsun’a yerleşmişiz. Endüstri Meslek Lisesi’ne Samsun’da başladım, Edirne’de bitirdim. Abim subay olmuştu. Onun yanma Edirne’ye gittim. Ailem hep devlet işine girmemi önerirdi. Elim el sanatlarına yatkın. Annemin önerisiyle de Endüstri Meslek Lisesi’ni okudum. Askerlik zamanım gelinceye kadar otomobil galerisinde araç yıkadım. Araç yıkarken de hayat böyle geçmez diyerek üniversite okumaya karar verdim. 1983 yılında Marmara Üniversitesi Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Metalürji Bölümü’ne girdim. Yüksek lisansımı Marmara Fen Bilimleri’nde tamamladım.


Şirketinizi ne zaman ve nasıl kurdunuz?


Üniversitedeki hocalarımız bizlerle çok ilgilendi. Başarılı öğrencileri Türkiye’nin iyi şirketlerine yerleştirirlerdi. Beni Ülker’in o yıllarda kurduğu borikasit fabrikasını kuran ekibin içine verdiler. 1.5 yıl bu fabrikanın kuruluşunda çalıştım. Buradan ayrıldıktan sonra da gemi inşa sektöründe 1.5 yıl çalıştım. Ortağım Turan Bey ile okul döneminden tanışırız. O da prefabrike yapı üreten bir şirkette fabrika müdürüydü. Bir gün oturduk, birlikte ne yapabiliriz diye konuştuk. Bir süre sonra da kendi işimizi yapalım diye karar verdik. 1990 yılının Eylül ayında Vefa Prefabrik’i kurduk.


Vefa ismi nereden geliyor?


Şirket kurma gündeme geldiğinde bizi yetiştiren hocalarımıza da danıştık. İsim önerisi onlardan geldi. Biz de onların önerisiyle şirketin ismini Vefa koyduk.


İlk işiniz nedir?


İlk fason olarak başladık. Turan Bey’in çalıştığı şirketin sahibi bize iş pas etti. Hatta Turan Bey, yan odaya geçmiş gibi oldu. İmalat ve montaj işini bize verdiler. Bir süre bu şekilde çalıştık. 1992 sonlarında ödemelerinde sıkıntı başladı. Biz de kendi atölyemizi kuralım istedik. 1992 yılı sonunda kendi atölyemizi kurduk. Maltepe’de 110 metrekare büyüklüğünde bir atölyemiz vardı. İlk zamanlarımız kolay geçmedi. Şirkette bir arabamız vardı. Bir gün ben, bir gün ortağım kullanırdı. Bugün şirkette 35 araç var.


Bugün hangi noktadasınız?


Bugün Sultanbeyli, Dilovası ve Bilecik’te üç fabrikamızda 500 çalışanımız var. Bizim montaj işlerimizi yapan firmalar var. Bunlarda çalışanlarla birlikte 2 bin kişiyi bulur istihdamımız. Bu rakam işin yoğunluğuna göre değişiyor. Ortalama 1000 kişiyi iştiham ediyoruz. Ana şirketimiz Vefa Prefabrik’in 2016 cirosu 230 milyon TL. İSO 2’inci 500 sıralamasında 28’inci sıraya yükseldik. Gelecek yıl 500 büyük içinde yer alacağımızı umuyorum. Vefa Prefabrik’ten ayrı iki şirketimiz^ üç tane de iştirakimiz var. Vefa Holding ile birlikte 7 şirkete sahibiz.


Sektörde hangi markalarla varsınız?


Hem iç piyasada hem de yurtdışında markalarımız var. Yurtdışında Vekon markamızla varız. Yur-tiçinde ise Nestavilla ile prefabrike yapılar yapıyoruz. Ekobord markasıyla da yapı levhaları üretiyoruz. Ayrıca bu markamızla mantolama-ya alternatif mekanik bir sistem üretiyoruz.


Prefabrike evlerle ilgili olumsuz algıyı değiştirebileniniz mi?


Bu iş Türkiye’de 1985’te İhsan Doğramacı baş^ lattı. Biz de 1990 yılında girdik. Bu sektörün ilklerindeniz. Prefabrike evler 1999 depremine kadar kötü gitti. Teknik yetersizlik nedeniyle sektör eleştirildi. Deprem sonrasında bu işi daha farklı yapmaya başladık. Bu yapılara bölgeye, iklime göre yapılmalı. Antalya ile Erzurum’daki ev aynı olmamalı. Nestevilla diye bir konut markası çıkardık. Deyim yerindeyse bu işin kitabını yazdık.


APlus prefabrik evler üretmeye başladık. Müşterilere dönük özel ürünler geliştirdik. İklime göre çözümler ürettik. Rakamları müşteriye net anlattık. Bizim yaptığımız binalarda ne sıcaktan ne soğuktan ne de fırtınadan şikayet almadık.


Prefabrike evlerin fiyatları nasıl?


Prefabrike evlerine iki tipi var.


Biri geçici kullanım için yapılır, diğeri kalıcı olarak. Her ikisinde de belirli standartlarımız var. Bölgeye, coğrafyaya göre malzeme kullanmanız gerekir. Aksi halde evin konforunu sağlayamazsınız. Kalıcı evlerde bütün konfor standartlarını uyguluyoruz. Mimari ve estetik de farklı oluyor. Normal bir prefabrike eve göre APlus bir prefabrike ev elbette pahalı. İki kata kadar maliyet değişebilir.


Prefabrike evler 40-50 bin TL’den başlar 250 bin TL’ye kadar ulaşır. Bu metrekareye, çelik konstrüksiyon kullanılmasına ve yalıtım malzemelerine göre değişir. Prefabrike lüks konut da olur. Biz bunu yapıyoruz.


Üç fabrikanız var. Yeni yatırım olacak mı?


Yatırım planlarımız var. Kilis OSB’de 50 dönüm yer aldık. O bölgede yeniden inşa için hazırlık yapıyoruz. Orada bir tesis kuracağız. Buradan da destek olacak, tik aşamada 10 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Talebe göre büyütülebilir. Prefabrik yapılara dönük olacak. Bilecik fabrikamızda da yatırım yapacağız. Kapasiteyi 2-2.5 kat artırmış olacağız. Bu yatırımın tutarı 5 milyon dolar civarında.


Yurtdışında da işleriniz var mı?


Gabon devletine 600 tane villa tarzı bina yaptık. Venezuela’da müteahhit aracılığıyla 2 bin toplu konutun ana çelik taşıyıcı sistemlerini yaptık. Malezya’da Petronas’ın direktörlerinin misafirhanelerini yapıyoruz. 1800 modülden oluşan ve 80 bin metrekarelik bir proje. Malezya 13 milyon dolar, Fildişi Sahili’nde sporcuların misafirhanesini yapıyoruz. 11 milyon dolarlık bir proje. Bunların tamamım burada üretip gönderiyoruz. Oradaki yerel eleman ve ustalarla da kuruyoruz. 13 ülkede şantiyemiz var. En sıcak ülkelerde de varız, en soğuk bölgelerde de. Astaldi’nin Peru’daki şantiyesinde işçi yatakhanelerini biz kurduk.


Yurtdışında fabrikanız var mı?


Afganistan’a fabrika kuracağız. Cezayir devleti ile protokol imzaladık. Prefabrike yapı üreten 5 tesisin yenilemesini yapacağız. 5 fabrikayı birleştirip iyileştireceğiz. Bir fabrikayı prefabrike üretim yaptırıp, diğerlerini bu fabrikayı destekleyen tesisler haline getireceğiz. Protokoller imzalandı. Çalışmalarımız devam ediyor. Yurtdı-şında şu anda devam eden projelerimizin toplam değeri 30 milyon dolar hacme sahip.


Yurtiçindeki müşterileriniz kimler?


Ağırlıklı müşterilerimiz müteahhitler. Şantiyelerde işçi yatakhaneleri, satış ofisleri yapıyoruz. AFAD aracılığıyla mülteci kampları için konteynerler üretiyoruz. Şu anda Suriye’de konteyner evler kuruyoruz. Bireysel müşterilerimize de Nestevilla markamızla konutlar üretiyoruz. Türkiye’de de toplu konutlar yapmak istiyoruz.  TOKİ  ile şu anda askeri birlikler projesinde çalışıyoruz.


Melek yatırımcı kimliğiniz de var. Neler yapıyorsunuz?


Resmi olarak o sistem çalışmıyor. Ama iştiraklerimiz arasında olan İnogen Eneıji şirketimiz melek yatırımcılık örneğidir. Üniversiteden arkadaşların önerisini biz destekledik. Şu anda güneş enerjisi alanında ciddi işler yapıyor. Mühendislik tasarımlar ve kurulumlar yapıyoruz. 20 MW’lik takip ettiğimiz bir iş var. Bu şirket güneş tarlası kuruyor, mühendislik hesapları yapıyor, Vefa fabrikalarından ürünleri alıp proje yönetimi yapıyor. Genel olarak Vefa’mn girişimci yetiştiren bir yapısı var. Vefa’da çalışan 8-9 arkadaş kendi işlerini kurdular. Biz cesaret aşılıyoruz.


Turquality programına dahil oldunuz.


Evet, sektörde ilkiz. Etiyopya, Endonezya, BAE hedef ülkelerimiz. Buralarda markalaşma çalışmaları yapacağız. Bu ülkelerde showroomlar açıyoruz. Turquality bu çalışmaya destek veriyor. Yurtdışında markalaşma çalışmalarımızda Turquality desteğinden yararlanacağız.



Para


Geri Dön