Genel

Vefa Prefabrike, 41 ülkeye prefabrik şantiye kurdu!

Türk müteahhitlerle yurt dışına açılan Vefa Prefabrike, Sibiryadan Mozambike kadar 41 ülkeye prefabrik şantiye kurdu. Firma kalitesi ile Çinli firmalara da iş yapmaya başladı.

Vefa Group, iki arkadaşın üniversite yıllarından güçlü bir iş ortaklığına uzanan başarı hikayesi. Orhan Güner ve Turan Koçyiğitin 1990 yılında estetik, uzun ömürlü, depreme dayanıklı, kısa sürede kurulan prefabrike yapılar prensibi ile kurduğu Vefa Group, bugün 5 farklı markası ile 41 ülkede faaliyet gösteriyor. İstanbul Kurtköy ve Tuzladaki üretim tesisi ile ayda 50 bin metrekare prefabrik yapı inşa eden Vefa Group bugün dünyadaki dev inşaat firmalarının şantiyelerini kuruyor. Şirketin ilk yurt dışı açılımını Türk müteahhitleriyle yaptığını anlatan Vefa Prefabrike Yapılar Ticari Koordinatörü Ali İhsan Sağlamkaya, Şantiye kültürü Türkiyede geç oluştu. O dönemde Türkiyede müteahhitler ya çadırlar ya da tek katlı inşa edilen betonarmeler inşa ediyordu. Şirketin sahipleri bu açığı görerek bu işe girmeye karar verdi diye konuştu.

MOZAMBİKE KADAR İNDİK
Şu anda dünyanın ilk 225 inşaat şirketinin 30undan fazlasıyla iş yaptıklarını dile getiren Ali ihsan Sağlamkaya, bunların 25 tanesin Türk firmalarından oluştuğunu ifade etti. Sağlamkaya, Türk şirketleriyle yaptıkları açılım sonrası yabancı şirketlere de iş yapmaya başladıklarını aktararak şunları söyledi: Gittiğimiz ülkelerde Türklerin yaptıkları inşaatlarda şantiyeler kurduk. Bu şantiyeleri beğenen yabancı şirketler bize başvurdu ve onlarla da başka ülkelere açılmaya başladık. Sibiryadan Mozambike kadar 41 ülkede şantiye kurduk. Dünya prefabrik liginin en önemli oyuncuları İtalyan ve İspanyol firmalar bizimle rekabet edemediği için kapanmaya başladı.

Kaynak yerine vida kullandı rakiplerinin önüne geçti

Yurt dışı coğrafyalarda başarılı olmalarının en önemli sırlarından birisinin her iklime göre uygun üretim yapmak olduğunu bildiren Vefa Group Prefabrike Yapılar Ticari Koordinatörü Ali İhsan Sağlamkaya Sibiryanın soğuk ve çetin şartlarına göre de prefabrik şantiye üretebiliyoruz. Sudanın oldukça sıcak şartlarına uygun ürün de üretebiliyoruz dedi. Sağlamkaya prefabrike şantiyelerin en büyük avantajının bir şantiyeden sökülüp yeni inşaat alanına kurulabilmesi olduğunu belirterek, Burada yaptığımız bir takım yenilikler bizi öne geçirdi. Özellikle yapı panellerinin belirli kısımlarında kaynak yerine vidalama sistemini getirmemiz büyük kolaylık oldu. Bu hem daha fazla yerde kullanımı hem de kurulum kolaylığı getirdi. Ayrıca duvar panellerinin de boya gerektirmemesi inşaatçılara büyük bir hız ve kolaylık kazandırdı diye konuştu. Sağlamkaya, ayrıca Türkiyede bir ilk olarak dakikada 5 metre duvar panel üreten sisteme sahip olduklarını, bunun da üretimlerine büyük bir hız kattığını bildirdi.

Devlerin çözüm ortağı enerjiye göz kırptı

Harley Davidson, Mercedes Benz, Mitsubishi ve Rolls Royce gibi dev şirketlerin tercihi olan Akyapak Makine, gözünü enerji sektörüne dikti. Yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan hareketlilikten pay almak isteyen Akyapak, silindir bükme makinelerinde yaptığı geliştirmeler ile rüzgar türbinlerinin de bükümlerini yapacak. 1962den bu yana sac işleme makineleri üreten Akyapakın 1 mmden 100 mme kadar silindir makinesi, 1 mmden 500 mm çapa kadar boru bükme ve plazma makineleri ürettiğini kaydeden Akyapak Makine Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Er, özellikle rüzgar türbinlerini büken makineleri geliştirdiklerini söyledi. Er, Bunlarla ilgili tecrübe ve referanslarımızı artırmaya çalışıyoruz. Sadece Türkiyede değil, dünyada gelişen bir alan bu. Bu alanda hazır olduğumuzu göstermek için çalışmalarımızı tamamladık. Enerji sektörüne yatırım yapan Türk-Alman ortaklı ya da yabancı ortaklı firmalar büküm makinesi için bize geliyor. Bu konuda gelecekte daha iyi işler yapacağımızı düşünüyoruz dedi.

KOBİlere 5 yılda 3.5 milyar dolar

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, KOBİlerin finansman ihtiyacının karşılanmasının Hazine Müsteşarlığının birinci önceliği olduğunu söyledi. Çanakçı, bu önceliğin bir göstergesi olarak KOBİlere uluslararası kuruluşlardan son 5 yılda 3.5 milyar dolara yakın bir finansman sağlandığını belirtti. Avrupa Yatırım Bankasının (AYB), Türkiyede iklim değişikliği ve girişimciliği desteklemek amacıyla verdiği kredi imza törenine katılan Çanakçı, Reel sektörümüzün güçlendirilmesi amacına yönelik bu çabalarımız da AYBnin desteği de önemli bir yer tutmaktadır. Bugün imzalanan 150 milyon euro tutarındaki finansman paketi de bu desteğin bir göstergesidir diye konuştu.

1.2 MİLYAR EUROLUK ANLAŞMA

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen çevre ve girişimciliğe yönelik 1.2 milyar euroluk toplam 4 finansman sözleşmesine imza koydu.

Rusyanın asfalt malzemesi Fatsadan

2014 olimpiyatlarına hazırlanan Rusyanın yapılaşmada kullandığı asfalt mıcırı Ordunun Fatsa ilçesinde ihraç oluyor. Fatsa Motor İskelesinden Rusyaya asfalt mıcırı gönderen Demirten firması sahibi Osman Demirel, bu ihracatta toplamda 40-50 milyon dolar gelir beklediklerini söyledi. Asfalt mıcırını Shocci 2014 Olimpiyatlarında kullanılacağını belirten Demirel, Orada ciddi bir yapılaşma var. Bu yapılaşmayla ilgili talep Rusyada müteahhitlik yapan ciddi firmalardan geldi. 2 yıldan beri Karadenizde asfalt mıcırı konusunda araştırma yapılıyordu. Bizdeki bu bazalt malzeme Rusya topraklarında yok. Bu konuda orada büyük sıkıntı yaşıyorlar. Bunun için de bu işe en müsait yer Karadeniz dedi.

Selva, internette dükkan açtı

SELVA Gıda, market raflarındaki ürünlerini internete taşıdı. Gittigidiyor.com üzerinden online satışa başlayan Selva, 40 lirayı aşan siparişlerde kargo ücreti almıyor.

Mustafa Sezer/Türkiye