Vefat eden babanın maaşını kızı alabilir mi?
![Vefat eden babanın maaşını kızı alabilir mi?](https://cdn.emlakkulisi.com.tr/resim/orjinal/MjE1OTY2ND-vefat-eden-babanin-maasini-kizi-alabilir-mi.jpg)
Vefat eden babanın maaşını kızı alabilir mi? şeklindeki ve buna benzer sorular pek çok vatandaş tarafından sorulmaktadır. İşte merak edilen o detaylar!
ÖLÜM AYLIĞI ALMA KOŞULLARI NELERDİR?
Kanunun yürürlük tarihinden hemen sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilir ancak bu aylığı almak için belli şartlar öne sürülmektedir;
- En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş ya da, 4/1(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri dışında en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmalıdır, bildirilmiş olması koşulu ile ölüm aylığı bağlanabilir.
-) Malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı alıyor iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri neticeye bağlanmamış ise
Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları nedeni ile kesilmiş, durumda iken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.
ÖLÜM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR?
Ölüm aylığının kimlere bağlandığı anne ve babasını kaybetmiş pek çok vatandaşın sorduğu sorulardan biridir. Ölüm aylığı, ölen sigortalının;
- Eşine,
- Çocuklarına,
- Anne ve babasına, bağlanmaktadır.
- Eşine ölüm aylığının bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması gerekir. Sigortalının dul eşine yüzde 50’si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer verilmiştir. Ya da kendi sigortalılığı sebebi ile gelir ya da aylık bağlanmamış olması durumunda da yüzde 75’i oranında aylık bağlanacaktır.
Emekli sigortalı çalışırsa ne olur?
PTT 20 yaş üzerine duyurdu! 40 bin TL nakit olarak verilecek!