Vekaletname ile yapılan gayrimenkul satışları!
Avukat Kadir Kurtuluş gayrimenkul alım satımlarında yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi için uyarıyor. 'Alım satım işlemlerinde dikkatli olun, sözleşmeleri iyi inceleyin, özellikle vekaletname ile yapılan satışlarda muhakkak temkinli davranın.'
Avukat Kadir Kurtuluş gayrimenkul alım satımlarında yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi için uyarıyor. ‘’Alım satım işlemlerinde dikkatli olun, sözleşmeleri iyi inceleyin, özellikle vekaletname ile yapılan satışlarda muhakkak temkinli davranın.’’
Vekalet basit gibi görünür fakat aslında çok önemli bir husustur.
Vekalet kurumu 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 502 vd. Maddelerince düzenlenen bir sözleşme türüdür. Burada hem vekalet veren kişi hem de vekil tayin edilen kişi arasında güven olması gereklidir.
Vekaletname ile gayrimenkul alım satımlarında, hem vekalet verirken hem de alım satımda tüketici yani o gayrimenkulu alan kişi bilhassa dikkatli olmalıdır.
Vekalet verirken vekaletin sınırlarını çok iyi çizmeniz gerekmektedir. Yapılacak olan satış işleminin özelliğine göre vekaletnamede yetki belirtilmeli veya yetkinin sınırlandırılması gerekir.
1.Tek Bir taşınmaz satılmak isteniyorsa;
Diyelim ki siz bir kaç tane gayrimenkulunüzden yalnızca birini satmak istiyorsunuz. Öyleyse vekaletnamede vekil tarafımca şu şu ada parsel numaralı şu konutumu satmak için yetkilendirilmiştir diye özellikle o satmak istediğiniz gayrimenkulu belirtmelisiniz. Aksi takdirde vekil sizin istemediğiniz bir gayrimenkulünüzü de ya da her ikisini birden satabilir. Sonrasında davalık olup boş yere emek ve zaman harcamanız gerekebilir.
2. Süreli vekaletname;
Diyelim ki siz 1 haftalığına şehir dışında olacaksınız. Bu zaman zarfında konutunuza bir alıcı çıkarsa zaman kaybetmeden satmak istiyorsunuz. Bu durumda vekilinizi 1 hafta ile yetkilendirerek tayin edebilirsiniz. Böylelikle 1 haftanın sonunda vekalet kendiliğinden son bulur. Ve eviniz üzerinde tek söz sahibi yine siz olursunuz.
Ya da süresiz verilen vekaletnamelerde sık karşılaştığımız bir durumdur; vekaletname feshedilmemiş oluyor, insandır beşer şaşar, bir bakmışsınız 10 yıl önce vekalet verdiğiniz eski bir dostunuz size ait bir arsayı sizden habersiz satmış.
3. Belirli bir taşınmazın belirli bir bedele satılması için yetki verilmesi;
Diyelim ki vekiliniz evinizi sizin istediğiniz bedelden daha yüksek bir bedele sattı ancak size söylemedi ve aradaki farkı kendi lehine kullandı. Bu gibi uyanık vekillere karşı bedel tayin ederek vekalet verilmesi evinizin sizin biçtiğiniz değerden pahalıya satılmasını ve dolandırılmanızı engeller.
Vekaletin sonlandırılması?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi size ait bir mülkün 5 yıl, 10 yıl sonra sizden habersiz satılmaması için eğer vekaletiniz süre ile kısıtlı imzalanmamış ise muhakkak vekaleti işiniz bittikten sonra feshedin.
Demek istediğim o ki vekalet önemli bir mevzudur adamı vezir de eder rezil de. Siz siz olun virgülüne kadar ayrıntılı yazılmış, tüm yetki ve sınırları tayin edilmiş vekaletnameler ile işlerinizi yürütmeye dikkat edin.