29 / 12 / 2024

Veli Küçük'ün mülkü yok, kira geliri ise çok!

Veli Küçük'ün mülkü yok, kira geliri ise çok!

Veli Küçük'ün hesaplarına 2005-2008 arasında ‘kira bedeli' adı altında para yattığı ortaya çıktı



Kira gelen dükkanlar, JİTEM'de çalışmış emekli bir binbaşının üzerine kayıtlı çıktı

JİTEM'in kurucularından birisi olarak gösterilen Ergenekon sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile JİTEM'in tarihçesini anlatan emekli Jandarma Binbaşı Canfer Balçık'ın, ortak dükkanları olduğu belirlendi. Dükkanların tapularının Canfer Balçık üzerinde olmasına rağmen, kira gelirlerini Veli Küçük'ün tahsil ettiği saptandı. Küçük'ün kirasını aldığı Eminönü'ndeki dükkanların 2005 yılında cebri satış yoluyla Balçık'a geçtiği tespit edildi.

GAYRİMENKUL YOK KİRA GELİRİ VAR

Ergenekon sanıklarının finans kaynakları ile ilgili incelemede, JİTEM'in üst düzey yöneticilerine ait ortak dükkanları olduğu belirlendi. JİTEM' üst düzey yöneticilerinin ortak dükkanları, Veli Küçük'ün hesaplarıyla ilgili yapılan incelemede tespit edildi. Denetim elemanları, Veli Küçük'ün hesaplarında 2005 ve 2008 yılları arasında düzenli olarak “kira bedeli” adı altında ödeme yapıldığını belirledi. Bunun üzerine Veli Küçük'ün mal varlığını araştıran denetim elamanları, Küçük'ün hiçbir yerde ve hiçbir beyanında kirada olan bir gayrimenkulunun olmadığını belirledi.

EMİNÖNÜ'NDE DÜKKANLARI VARMIŞ

Kira bedeli adı altında yapılan ödemelerden şüphelenen denetim elemanları, kira bedellerini yatıran kişilerin peşine düştü. Yapılan incelemede, Küçük'ün hesabına yatırılan kira bedellerinin, İstanbul ‘un Eminönü ilçesinde bulunan bazı dükkanlara ait olduğu saptandı. İncelemenin derinleştirilmesinin ardından dükkanların, Canfer Balçık adlı bir emekli binbaşının üzerinde kayıtlı olduğu anlaşıldı. Canfer Balçık ile yapılan istihbarat çalışmasında ise Balçık'ın, Veli Küçük ile birlikte aynı dönemde Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yaptığı, Balçık'ın ayrıca JİTEM'in kuruluş ve tarihçesi ile ilgili önemli raporlar hazırladığı saptandı.

DÜKKANLAR CEBRİ SATIŞLA ALINMIŞ

Yapılan araştırmalarda, dükkanların, 2005 yılında cebri satış yoluyla elde edildiği de tespit edildi. Balçık ayrıca, Veli Küçük'ün bir dönem Yayın Kurulu Başkanı olduğu Batı Trakya Dergisi'nde yönetim kurulu üyeliği görevini de üstlenmişti. Balçık, 2007 yılından MHP'den milletvekili aday adayı olmuş, ancak adaylığı MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından kabul edilmemişti.

Peker düzenli maaş ödemiş

Veli Küçük'ün, “reis” lakaplı yeraltı dünyasının ünlü ismi Ergenekon sanığı Sedat Peker'den 2001-2003 yılları arasında her ay düzenli olarak 2 ile 11 bin lira arasında ödeme aldığı belirlenmişti. Eyüp B., Cem B. ve Mehmet K. tarafından Veli Küçük'ün hesabına 2 bin ile 11 bin lira arasında para yatırıldığını tespit eden murakıplar, üç ayrı kişinin de bankaya aynı telefon numarasını verdiğini belirledi. Telefon numarasından yola çıkan murakıplar, Veli Küçük'ün hesabına düzenli olarak para yatıran kişilerin verdiği telefonun “Onur Ticaret”e ait olduğunu belirledi. Murakıpların araştırmalarını derinleştirmeleri üzerine, Onur Ticaret'in Sedat Peker'in yakın adamlarına ait olduğu saptandı.

 Danışmanı olduğu şirkete 5.6 milyon $'lık transfer

Küçük'ün danışmanı olduğu şirkete kısa sürede yurt dışından 5.6 milyon dolar geldi. Faaliyet alanıyla ilgili olmayan nakit akışı mercek altına alındı

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) uzmanlarının yaptığı araştırmada, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün danışmanlık yaptığı sahipleri arasında Yahudi işadamlarının da olduğu şirketin Türkiye'deki hesaplarına kısa sürede yurtdışından yüklü miktar para transferinin yapıldığı belirlendi. Transferlerin, şirketin faaliyet alanları ile ilgisinin bulunmaması üzerine inceleme derinleştirildi.

DANIŞMANI VELİ PAŞA

MASAK uzmanları, emekli Tuğgeneral Küçük'ün hesap hareketlerini araştırırken, Küçük'ün danışmanlık yaptığı Azerbaycan merkezli bir şirketin hesaplarını da mercek altına aldı. Bu kapsamdaki incelemelerde, Zaur Abdullayev, İzak Baruh, Ehthsam Jaeel Bhatti'nin ortak olduğu şirketin toplam 1 milyon lira sermaye ile 8 Ocak 2007 tarihinde kurulduğu,  Küçük'ün de danışman olduğu saptandı.

PARA 4 SEFERDE GÖNDERİLMİŞ

Şirketin hesaplarında yapılan incelemede, şirketin kuruluşunun hemen ardından şirketin Türk bankalarında açılan hesaplara, başta Azerbaycan olmak üzere bir çok ülkeden, para transferlerinin yapıldığı tespit edildi. Şirket hesaplarına çok kısa bir süre içinde, 2 milyon 710 bin dolar, 499 bin dolar, 579 bin dolar ve 1 milyon 890 bin dolar olmak üzere dört ayrı işlemde 5.6 milyon doların yatırıldığı saptandı.

FAALİYET DIŞI TRANSFER

MASAK uzmanları, şirket hesaplarına kısa sürede değişik kişiler tarafından yatırılan yüklü miktardaki paraların hangi amaçlarla yatırıldığını da araştırdı. Yapılan araştırmada, transferlerin hiç birisinin şirketinin faaliyet alanları ile ilgili bir işte kullanılmadığı belirlendi. Şirket hesabına yatan paralar nakit çekildiği için izi de bulunamadı. MASAK'ın paranın izini sürmeyi sürdürdüğü öğrenildi.
Star/HÜSEYİN ÖZAY


Geri Dön