Veraset belgesini kimler alabilir?
Veraset belgesi, ölen bir kimsenin mirasçılarını ve onların gösteren mahkemelerce verilen bir belge olarak tanımlanıyor. Peki, veraset belgesini kimler alabilir? Herkes veraset belgesi alabilir mi?
Veraset belgesini kimler alabilir?
Veraset belgesi, ölen bir kimsenin mirasçılarını ve onların gösteren mahkemelerce verilen bir belge olarak tanımlanıyor. Veraset belgesi Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınabildiği gibi noterden de alınabiliyor. Peki, veraset belgesini kimler alabilir?
Veraset belgesini, mirasçı olduğunu düşünen herkes alabiliyor. Veraset ilamını almak için, nüfus kaydı örneği ve veraset belgesi istemini içeren bir dilekçe ile yetkili birime başvuruda bulunmak gerekiyor.
Birden fazla mirasçının olması halinde, mirasçılardan yalnızca birinin talepte bulunması yeterli oluyor. Diğer mirasçılar da dilekçeye ekleniyor. Hükmedilen mahkeme kararı, tüm mirasçılar için aynı sonucu doğuruyor
Veraset belgesi çıkarmak için bir sınırlama olmamakla birlikte, Türkiye'nin her yerindeki mahkemeler başvuru için yetkili oluyor. Ancak işlerin daha hızlı olması açısından genellikle bölgedeki mahkemeler tercih ediliyor.
Mahkeme, ölenin nüfus kaydının bulunduğu yerdeki nüfus idaresine yazı yazarak, o kişinin aile durum tablosunu getirtiyor. Uygulamada, genel olarak iki tanık dinlendiği görülüyor. Bu bilgiler doğrultusunda da mahkeme, mirasçıları ve miras paylarını tespit ediyor.
Veraset belgesi dilekçe örneği:
.... SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
Davacı : (Veraset edenin babası, annesi, eşi veya kardeşi açabilir) Adres
Davalı : Hasımsız
Dava : Veraset
Olaylar :
..............................ili, ............................ İlçesi, ...............hane, ..............cilt, ..............sahife nüfusuna kayıtlı (oğlum/eşim/kardeşim) .............................................. ......./........./.......... tarihinde askerlik vazifesini ifa ederken vefat etmiştir. Geride kanuni mirasçı olarak ..................................................................(babası/ annesi/ eşi/ çocukları) ................................... bırakmıştır.
Veraset ilamının düzenlenip, tarafımıza verilmesi için işbu davanın açılması zarureti doğmuştur.
Hukuki, sebepler: M.K. ve ilgili mevzuat
Deliller : Nüfus kayıtları ve tanık beyanları
Talep : Belirttiğim nedenlerden dolayı bir suret veraset ilamının düzenlenip tarafıma verilmesini saygıyla arz ederim.
..../..../20...
(Davacı)
(baba,anne,eş,kardeş)
Mirasın paylı mülkiyet olarak intikali!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com