Veraset ilamı alımında zaman sınırlaması var mı?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın vefatında oturduğu dairenin de ikinci eşinin üzerinde olduğunu tespit ettim. Benim mahfuz hissem olduğu gerekçesiyle veraset ilamı alıp dava açmamda herhangi bir fayda var mı? Yoksa dava açma süresi geçti mi?' sorusunu yanıtladı
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın vefatında oturduğu dairenin de ikinci eşinin yani üvey annemin üzerinde gözüktüğünü tespit ettim. Aradan uzun süre gectikten sonra benim mahfuz hissem olduğu gerekçesiyle veraset ilamı alıp dava açmamda herhangi bir fayda var mı? Yoksa dava açma süresi geçti mi?' sorusunu yanıtladı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Babamın 2016’da vefat ettiğini, kendisi ile dargın olduğum ve o tarihte ve halen yurtdışında yasadığım için yeni öğrendim. Vefatında kendisinin üzerinde herhangi bir mal varlığı çıkmadığını, oturduğu dairenin de ikinci eşinin yani üvey annemin üzerinde gözüktüğünü tespit ettim. Aradan bu kadar uzun süre gectikten sonra benim mahfuz hissem olduğu gerekçesiyle veraset ilamı alıp dava açmamda herhangi bir fayda var mı? Yoksa dava açma süresi geçti mi? Ayrıca açacağım dava sonucunda mahkeme lehimde bir karar verse ve mahfuz hissem olduğuna hükmetse dahi bu kararın tahsil kabiliyeti mevcut mu? ● S. S.
Okuyucumun sorusunun içinde neredeyse yanıtı da var. Diyor ki babamın malvarlığı yok. Bir kimse vefat ettiğinde malvarlığı mirasçılarına kalır. Ancak mirasçıların ölenin malvarlığına hisseleri oranında sahip olması için elbette önce ortada ölenin malvarlığının olması lazım. ‘Herkesin mutlaka malvarlığına sahip olması gerekir’ diye de bir kural yok. İnsanların malvarlığı bulunmaması son derece tabii bir olay. Nitekim okuyucumun babasının malvarlığı yok.
★ ★ ★ ★ ★
“Böyle bir durumda, veraset ilamı alınmaz” diyemem. Bir kimsenin vefatı halinde mirasçılarının veraset ilamı almasında yarar var. Şayet malvarlığı varsa bu veraset ilamında görülen hisseler itibarıyla malik olurlar. Bir dava gerekiyorsa yine bu veraset ilamı ile iddialarını ispat ederler, ölümden sonra verilmesi gereken beyannameye de veraset ilamını eklerler. Yani malvarlığının bulunuyor olması halinde bu bir mecburiyettir. Malvarlığı yoksa veraset ilamının kullanım alanı da yoktur. Belki boş olarak verilecek beyannameye eklemek gerekebilir. Ancak veraset ilamının alınmasında zaman sınırlaması yoktur. Veraset ilamı her zaman alınabilir. Bu nedenle okuyucumun babasının ölümünü geç öğrenmiş olmasının burada bir önemi yoktur.
★ ★ ★ ★ ★
Bir notere başvurup veraset ilamı talep edebilir. Bunu aldıktan sonra da kendisinin mahfuz hisseli mirasçı olduğunu ispat için mahkemeye başvurmasına gerek yoktur. Mahfuz hisse yasalardan gelen bir haktır. Şayet babasının malvarlığı bulunsaydı bu veraset ilamını ibraz ile sadece mahfuz hissesini değil, daha büyük pay olan miras payını talep edecekti. Şayet mahfuz hissesine tecavüz olduğu kanısında olsaydı bu halde dava konusu yapacaktı. Bugün için veraset ilamını alsın ama anlattığı durum itibarıyla bir dava konusu yapmasın, yararlı bir sonuç alamaz.