28 / 04 / 2024

Tapu satışında yaş sınırı!

Tapu satışında yaş sınırı!

65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen kimseler için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna ilişkin bir raporun talep ediliyor. İşte tapu satışında yaş sınırı esasları...



Tapu satışında yaş sınırı!

Tapuda yapılacak alım satım işlemlerinde tarafların yaşının tutması gerekiyor. Tapu işlemlerinde yaş sınırı 65 yaş olarak belirleniyor.


65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen kimseler için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna ilişkin bir raporun talep ediliyor. 


Bu rapor doğrultusunda ise tapu işlemlerinin yapılmasına onay veriliyor. Böylece raporun alınması ile olası problemlerin önüne geçilmiş oluyor. 


Örneğin satışı gerçekleştiren kişinin çocukları tarafından alıcıya herhangi bir satış iptali davası açıldığında bu rapor göz önünde bulundurulabiliyor.


Tapu satışında yaş sınırı hususunda 18 yaşından küçük kimseler ile ilgili esaslar da yer alıyor. Miras yolu ile ya da anne babanın çocukları adına gayrimenkul alımı ile 18 yaşından küçük bir kimsenin sahibi olduğu emlak üzerinde tasarruf işlemi yapılabiliyor.


Bu gibi durumda ise söz konusu emlak sahibinin ebeveynleri veya vesayet hakkı sahibi kişiler tapu işlemlerini gerçekleştirebiliyor.


Tapu işlemleri için gerekli belgeler:

1.Tapu Aslı veya Fotokopisi

2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

5.İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir

6.Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.



Tapu harcı 2014 oranları!


Geri Dön