01 / 01 / 2025

Veraset ilamı artık noterden de alınabiliyor!

Veraset ilamı artık noterden de alınabiliyor!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper okuyuculardan gelen veraset ilamı sorusuna bir açıklık getirerek veraset ilanının artık noterden de alındığını söyledi...



Veraset ilamı için mahkemeye başvurdum, artık notere gideceksin dediler. Noterlerin sözleşmeleri yaptığını biliyorum, veraset ilamı için gittiğimde alaylık olmayayım. Benimle alay mı ettiler S.M.

Hayır sizinle hiç kimse alay etmedi, artık veraset ilamları noterlerden de alınıyor. Önce şunları sıralayalım. Birincisi, evet 1 Ekim'den itibaren yeni yasa yürürlüğe girdi, artık veraset ilamını noterler de veriyor. Uygulama çok yeni olduğu için henüz yaygınlaşmadı. İkincisi, notere gitme mecburiyeti yok. İstenirse yine mahkemeden alınabiliyor. Ancak daha kolay olduğu için notere gidilebilir, bu bir tercihtir. Üçüncüsü evet noterden temin süre yönünden daha rahat olduğu gibi maddi yönden de rahat olmalı ama o henüz biraz karışık. İlk günler adliye 175 TL harç istiyordu. Daha önce 20-25 TL'ye alınan veraset ilamı için 175 TL korkunç bir rakam. Sonra ne olduysa 80 TL civarına indi. Geleyim notere, ilk günler 70 TL civarında alınıyordu, şimdilerde ise 90 TL. Dolayısı ile hangisine gitmek kârlı iş henüz belli değil. Diğer kanunlarda da temelli değişiklikler var, bunlardaki çalkantıları da göz önüne alırsak adliyede çok ama daha çook işimiz var, daha doğrusu vatandaşın daha çook işi var. Vatandaş önce dava açmak için iyi para biriktirmek zorunda, zira dava açmak artık orta halli birinin işi değil, çok pahalandı, varlıklı olmak lazım. Güzellikle deneyin.

Oturduğum ev kayınpederimin. Arsa kayınpederin iken üzerine eşim bina yaptı. Ama tapu kayınpederimin üzerine kaldı. Ben ise eşimi kaybettim. Kayınpederin başka oğulları da var. Onlar da ev yaptı ama o tapular da kayınpederin üzerinde. Ben hakkımı alabilir miyim M.Y.

Ben kaç senedir hukuki problemlerinizi yazıyorum biliyormusunuz, 30 seneyi geçti. 31'inci seneye girdi. Bu yıl boyunca hep şunu söyledim, hukuki problemler çıkmaza girmeden bir avukata danışın. Hukuki problemler çıkmaza girdi mi haklarınızı kaybedersiniz. Bu koruyucu hekimlik gibi. Önce aşı olacaksın ki hasta olmayasın. Aşı olmayıp yatağa düştün mü ve hastalığın pençesinde son demlere geldin mi doktor ne yapsın. Bizimki de öyle. Yani evi eşiniz yaparken, bunu da babasının üzerinde bırakırken bir meslektaşa soracaktınız, o da size bunun mahzurlu olduğunu, parayı verdiğinize göre hissenizi almanızı tavsiye edecekti. Şimdi iş karıştı. Anlaşılıyor ki kayınpeder maddi yönden güçlü, bu halde sizin bu yeri talep etmeniz pek mümkün gibi görünmüyor. Çünkü aslolan resmi kayıtlardır, yani tapu kayıtlarıdır. Bunun aksini ispat ancak aynı güçte belge ile olur ki bunu neyle temin edersiniz bilemiyorum. Bu nedenle de "Haklısınız, hakkınızı alırsınız" gibi kesin yanıtlar veremiyorum. Sadece söyleyeceğim şey hata ekmişsiniz, bugün işiniz zor. Acaba güzellikle deneseniz olur mu

Tamer Heper/Porsta


Geri Dön