28 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2020!

Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2020!

Veraset ve intikal vergisi 2. taksit dönemi Kasım ayı itibariyle başladı. Bu tarihleri kaçıranlara faiz işleniyor. Peki veraset ve intikal vergisi gecikme cezası ne kadar? İşte Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2020...



Türkiye'de bulunan malların veya gayrimenkullerin veraset halinde ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye geçmesi durumunda her yıl düzenli olarak veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekiyor. Türk vatandaşlığı bulunan bir kişinin yurt içi ya da yurt dışı olduğuna bakılmadan aynı yollar ile mal edinmesi bu vergiye tabi tutuluyor.

Bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan bir tür servet vergilere deniyor.

Veraset ve İntikal Vergisi istisna tutarları 2020

2020 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre belirlendi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren istisna tutarları şu şekilde;

- Evlatlıklar dahil füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 306.603 TL
- Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde 613.582 TL
- İvasız suretle meydana gelen intikallerde 7.060 TL

1/1/2020 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacak.

Vergi mükelleflerinin beyanname süreleri 2020 

- Ölüm Türkiye'de gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükelleflerin yabancı bir memlekette bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde;

- Ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu memlekette oldukları takdirde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette oldukları takdirde de ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. 

Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2020

Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2020 yılı için 67 TL olarak belirlendi. 

Beyannamenin yasal süresi ve birinci 15 günlük ek süre içinde verilmemesi, ancak idarenin durumu tespit etmesi halinde idare mükellefi beyanda bulunmaya davet etmek zorundadır. Mükellef bu davete uyup 15 günlük ikinci ek süre içinde beyannamesini verirse vergi intikalin vuku bulduğu tarihte geçerli olan hükümlere (istisna hadlerine ve tarifeye) göre hesaplanır. Vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi aranmaksızın 3 yılda ve 6 eşit taksitte ödeniyor.

Mükellef idarenin tespiti sonrası verdiği ikinci 15 günlük ek sürede beyannamesini vermezse (nihayet) vergi ziyaı cezası kesilir ve gecikme faizi hesaplanıyor.


Geri Dön