22 / 12 / 2024

Veraset ve intikal vergisi ne kadar?

Veraset ve intikal vergisi ne kadar?

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre, bir kimsenin ölümünden sonra kişinin kendisine kalan miras için ödediği veraset ve intikal vergisi ne kadar? İşte Veraset ve intikal vergisi tarifesi...



Veraset ve intikal vergisi ne kadar?

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu hükümlerine göre; veraset ve intikal vergisi, bir kimsenin ölümünden sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin reddedilmemesi yani kabul edilmesi sonucunda devlete ödenmesi gereken vergisi olarak tanımlanıyor.


Söz konusu vergi, verginin kesinleşmesinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Buna göre bu ay veraset ve intikal vergisinin ikinci taksitlerinin ödenmesi gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi ne kadar?


Veraset ve intikal vergisi tarifesi:

Veraset ve intikal vergisi ne kadar?


Veraset ve intikal vergisi hesaplama

Veraset ve intikal vergisi hesaplamaları birkaç nokta göz önünde bulundurularak yapılıyor. Dikkate alınan hususlar şu şekilde özetleniyor.


* Yasal mirasçıların, miras üzerindeki paylarının net bir şekilde belirlenmesi,

* Belirlenen paylar üzerinden istisnai tutarın düşülmesi,

* Ortaya çıkan tutar üzerinden mevzuatta belirtilen oranların hesaplanması.


Vergi, Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödeniyor. Mal beyannamesi ise bağlı olunan belediyeye veriliyor.


Ödeme zamanı:

Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte (gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler ile 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunları dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler beyanname verme süresi içinde) ödenir.


Tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılır. 


Ancak, intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez. Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamazlar, aksi halde verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.



Kimler veraset ve intikal vergisi öder?



Geri Dön