28 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi ödeme süresi 2015!

Veraset ve intikal vergisi ödeme süresi 2015!

Veraset ve intikal vergisi: Türk Vergi sisteminde yer alan dolaysız vergilerden biri olarak biliniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi ne zaman ödenir? İşte, veraset ve intikal vergisi ödeme süresi 2015!



Veraset ve intikal vergisi ödeme süresi 2015!

Veraset ve intikal vergisi: Türk Vergi sisteminde yer alan dolaysız vergilerden biri olarak biliniyor.  Mükellef kendi vergisini ödüyorsa ve bu vergi yükü başkalarına devredilmiyorsa bu vergi dolaysız vergi olarak adlandırılıyor. 


Bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan bir tür servet vergisi olarak da ifade ediliebiliyor.  Kişi miras, vasiyet, vb. sebeplerle servete sahip olduğunda veraset ve intikal vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle yükümlü oluyor. 


Miras vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarrufları halleri ile hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisap durumlarında karşımıza çıkan bu vergiyi, malın iktisap ettiği şahıs ödüyor.


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor. 


Veraset ve intikal vergisi ödeme süresi!

Veraset ve intikal vergisinin ödemesi, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödenebiliyor.


Veraset ve İntikal Vergisi kaç yılda ödenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön